Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland


Foto's Nieuw Schoonebeek
Huurdemanlaan

Nieuw Schoonebeek • Huurdemanlaan 1 t/m 17 • Lente 2008


Foto's Nieuw Schoonebeek
Carboonlaan

Nieuw Schoonebeek • Carboonlaan 1 t/m 37 • Lente 2008


Foto's Nieuw Schoonebeek
De Vierakkers

Nieuw Schoonebeek • De Vierakkers 1 t/m 29 • Lente 2008


Foto's Nieuw Schoonebeek
Algemeen

Nieuw Schoonebeek - Pandijk Nieuw Schoonebeek


Foto's Nieuw Schoonebeek
De Smidse

Nieuw Schoonebeek • De Smidse 2 t/m 14 • Lente 2008


Foto's Nieuw Schoonebeek
Van Eklaan

Nieuw Schoonebeek • Van Eklaan 1 t/m 37 • Lente 2008

Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Nieuw Schoonebeek


Luchtfoto's Nieuw Schoonebeek / foto's Nieuw Schoonebeek
Algemene luchtfoto's / foto's van Nieuw Schoonebeek
Koopzondagen Nieuw Schoonebeek

A t/m D D t/m H H t/m Z
Aalminksweg De Smidse Huurdemanlaan
Bolster De Vierakkers Kerkenweg
Boschhof Dobbe Krag
Carboonlaan Dordseweg Molenaarslaan
Darg Dr Ir H A Stheemanstraat Postbus
De Koele Europaweg Van Eklaan
Veenmos
Informatie over
Nieuw Schoonebeek

Nieuw-Schoonebeek is een dorp in de Nederlandse provincie Drenthe, gemeente Emmen, met ongeveer 1320 inwoners (1 januari 2004).

Nieuw-Schoonebeek is een ontginningsdorp, gelegen in het beekdal van het Schoonebekerdiep in het uiterste zuidoosten van Drenthe. Het is een streekdorp, met een langgerekt lint langs de Europaweg (N863), met de bebouwing hoofdzakelijk aan de noordkant van de weg. Daarnaast is ter hoogte van de weg naar Weiteveen (Kerkenweg) op bescheiden schaal nieuwbouw gepleegd, waardoor een dorpskern is ontstaan.

Opmerkelijk gebouw in het centrum is een losstaande oude kerktoren. De bijbehorende rooms-katholieke kerk uit 1849 is afgebroken en op nagenoeg dezelfde plaats vervangen door een nieuwbouwkerk, maar de oude toren is blijven staan.

Nieuw-Schoonebeek telt de volgende voorzieningen: een bibliotheek, een rooms-katholieke basisschool, een sporthal en sportvelden, een supermarkt, een postagentschap en enkele andere winkels en horecagelegenheden.

Het dorpsgebied van Nieuw-Schoonebeek kenmerkt zich door veel weidegebieden, hier en daar akkers en enkele kleine bospercelen. Ten noorden van het dorpsgebied ligt het Bargerveen, dat echter vanuit Nieuw-Schoonebeek niet bereikbaar is.


Geschiedenis

Het gebied waar nu Nieuw-Schoonebeek ligt, bestond eind achttiende eeuw uit uitgestrekte groenlanden waar ossen graasden. Hier en daar stonden kleine boôën, huisjes waar de koeienherders verbleven. Deze kwamen zowel uit Schoonebeek als uit het huidige Eemsland, de onderlinge verhoudingen waren i.t.t. andere grensgebieden vrij goed. In deze tijd begonnen zich net over de Duitse grens echter koloniën te ontwikkelen van boeren, die in steeds groter getalen hun vee op Schoonebeeks grondgebied weidden. Bovendien werd het land steeds drassiger doordat de Duitse koloniën afwaterden in het gebied. De Schoonebeker boeren konden hier weinig tegen doen, omdat zij met veel minder waren. De Nederlandse overheid greep ook niet in: het drassige land vormde een betere grens dan droog land en kwam dus niet eens zo slecht uit. De Schoonebeekers besloten daarom hun handelsinstinct te volgen en hun gronden dan maar aan de Duitse boeren te verkopen. In 1805 vestigden zich de eerste Duitse boeren in Nieuw-Schoonebeek en spoedig volgden er meer. De meeste kolonisten bouwen er schuurwoningen, booën. Het dorp stond daarom aan de Duitse kant van de grens lange tijd bekend als Booëndorf. Omdat de Duitse boeren allemaal katholiek zijn en de Schoonebekers protestant, blijven beide gemeenschappen gescheiden van elkaar. Nieuw-Schoonebeek blijft ook nog lange tijd op Duitsland gericht. Dat vermindert als Nieuw-Schoonebeek in 1849 een eigen katholieke kerk krijgt en ook de grensbewaking steeds serieuzer wordt. Het ontwikkelt zich dan tot de hechte onderlinge gemeenschap, die het grotendeels nog steeds is.

Tot de gemeentelijke herindeling op 1 januari 1998 maakte Nieuw-Schoonebeek deel uit van de gemeente Schoonebeek.