Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland

Helaas zijn er nog geen foto's toevoegd van It Heidenskip.
Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's It Heidenskip


Luchtfoto's It Heidenskip / foto's It Heidenskip
Algemene luchtfoto's / foto's van It Heidenskip
Koopzondagen It Heidenskip

A t/m H H t/m K K t/m Z
Branburren Heidenskipsterdyk Koaidyk
Feandyk Helspaed Skar
Ursuladijk
Informatie over
It Heidenskip

Het Heidenschap (officieel (Fries): It Heidenskip) is een van de kernen in de Friese gemeente Nijefurd en telt ongeveer 375 inwoners. Ook wordt het Brandeburen genoemd.

Men is het er niet over eens of Het Heidenschap ook tot een dorp moet worden gerekend; volgens sommige opvattingen is het slechts een buurtschap van Workum.

Het Heidenschap ligt als verspreide boerderijen aaneengesloten in het gebied tussen het meer de Fluessen en de plaatsen Workum en Koudum. De kern van het dorp (of buurtschap) ligt ongeveer aan de oostkant, niet ver van het Groote Gaastmeer vandaan.

Het is vooral bekend vanwege het fierljeppen en het heeft een meer dan honderd jaar oude muziekvereniging. Een van de bekendste inwoners was groot-industrieel Frits Fentener van Vlissingen.


Geschiedenis

Van oorsprong heette de woonkern Brandeburen, terwijl het Heidenschap de naam van de streek was. Op 18 augustus 1979 werd het Workumse deel van Het Heidenschap een nieuw dorp.

In die tijd, tot de gemeentelijke herindeling van 1984 lag de woonkern nog in de voormalige gemeente van de stad Workum, maar aan de kant van de Fluessen was Het Heidenschap deel van Hemelumer Oldeferd.


Bevolkingsontwikkeling

  • 2004 - 375
  • 2003 - 374
  • 2002 - 373
  • 2001 - 371
  • 2000 - 367
  • 1956 - 655 (twee gemeenten)