Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland


Foto's Den Andel
De Streekweg

Den Andel • De Streekweg 87 t/m 113 • Hervormde kerk aan de Streekweg, Den Andel op een winterse dag. • Winter 2006

Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Den Andel


Luchtfoto's Den Andel / foto's Den Andel
Algemene luchtfoto's / foto's van Den Andel
Koopzondagen Den Andel

A t/m G G t/m M M t/m Z
Adrianiweg Groenelaan M D Teenstraweg
Andelsterweg Hiddingezijlsterweg Noordpolderweg
Boschweg Kraaienstraat Oosterweg
De Streekweg Kruisweg Oude Dijk
Sagittariusweg
Informatie over
Den Andel

Den Andel is een dorp in de gemeente Winsum. Het is het meest noordelijke dorp van de gemeente, tot de herindeling van 1990 hoorde het tot de voormalige gemeente Baflo. Den Andel heeft bijna 500 inwoners.

Den Andel is ontstaan als nederzetting aan de oude zeedijk. De kerk dateert uit de dertiende eeuw. Het is een zaalkerkje met een losstaande klokkestoel uit de veertiende eeuw. Het heeft een Van Oeckelen orgel uit 1879.

In het dorp staat een koren- en pelmolen uit 1875, 'De Jonge Hendrik'. De molen is tot 1998 op vrijwillige basis in bedrijf geweest en zal dat over enkele jaren na afronding van de restauratie weer zijn. Met de molen is tot in de jaren '80 nog gerst tot gort gepeld.

Even buiten het dorp, aan de weg naar Westernieland ligt het kleinste natuurgebied van de provincie Groningen. Het is een restant van de oude zeedijk. Deze oude dijk kon tijdens de Kerstvloed van 1717 het water niet keren, met als gevolg duizenden doden. Na die ramp werd een nieuwe dijk gebouwd welke een stuk noordelijker kwam te liggen. Bij het aanleggen van de nieuwe dijk werd ook de grond van de oude dijk gebruikt. Van de oude dijk resteert nu alleen dit laatste restje bij Den Andel.