Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland


Foto's Lage Vuursche
Stulpselaan

Lage Vuursche • Stulpselaan 2 t/m 2 • Stulpselaan 2, vlakbij het Pluismeer • Lente 2006

Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Lage Vuursche


Luchtfoto's Lage Vuursche / foto's Lage Vuursche
Algemene luchtfoto's / foto's van Lage Vuursche
Koopzondagen Lage Vuursche

A t/m H H t/m K K t/m Z
300 Roedenlaan Hoge Vuurseweg Koudelaan
Beukenhof Kapelweg Slotlaan
Dorpsstraat Karnemelksweg Stulpselaan
Eikenlaan Kloosterlaan Vuurse Steeg
Zwarteweg
Informatie over
Lage Vuursche

Lage Vuursche is een klein dorp in de gemeente Baarn, in de Nederlandse provincie Utrecht. Het dorp is gelegen in een bosrijke omgeving op de Utrechtse Heuvelrug, tussen Baarn, Bilthoven en Hilversum. Het dorp heeft, inclusief de omgeving en het Baarnse deel van Soestdijk, 1460 inwoners (2004).

Tot en met 1857 hoorde Lage Vuursche tot de gemeente De Vuursche. In 1840 had het 190 inwoners, die in 15 huizen woonden. Tot de Vuursche behoorde ook het buurtschap Hooge Vuursche.

De Lage Vuursche heeft een beschermd dorpsgezicht met enkele achttiende- en negentiende-eeuwse huizen. De hervormde kerk dateert uit 1650.

De Lage Vuursche ligt weliswaar op de Utrechtse Heuvelrug, maar aan de rand van de Laagte van Pijnenburg. In de omgeving bevinden zich een aantal landgoederen, waaronder Kasteel Drakestein (in de onmiddellijke nabijheid van het dorp), Paleis Soestdijk, het landgoed Pijnenburg, de Ewijckshoeve en Kasteel de Hooge Vuursche.
De bossen in de omgeving van Lage Vuursche zijn voor een deel eigendom van Staatsbosbeheer en maken deel uit van de boswachterij De Vuursche. Ook Het Utrechts Landschap beheert verschillende gebieden, zoals het Maartensdijkse bos, de Ridderoordsche Bosschen en het Willem Arntsz bos.

Het beschermde dorpsgezicht van Lage Vuursche, waaronder enkele achttiende- en negentiende-eeuwse huizen, trekt veel dagjestoeristen. Toeristen komen niet alleen voor het dorp, maar ook voor de omgeving, waaronder het heideveld De Stulp, de uitgestrekte bossen en het paleis, de kastelen en de landgoederen. Daarnaast trekken de restaurants veel belangstellenden. Vooral pannenkoeken zijn in de Lage Vuursche erg in trek. Het dorp en haar omgeving is zo populair, dat het kan voorkomen, dat - op mooie weekeinden - aan het rand van het dorp en midden in het bos files staan.


Geboren in Lage Vuursche

  • Fanny Blankers-Koen (26 april 1918), atlete


    Literatuur

  • van den Hoven, Frank - De Topografische Gids van Nederland; uitg. Filatop, Amersfoort 1997.