Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland

Helaas zijn er nog geen foto's toevoegd van Frederiksoord.
Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Frederiksoord


Luchtfoto's Frederiksoord / foto's Frederiksoord
Algemene luchtfoto's / foto's van Frederiksoord
Koopzondagen Frederiksoord

A t/m K K t/m M M t/m Z
A C Idehof Koningin Wilhelminalaan Molenlaan
Burgemeester Wijnoldyweg M A v Naamen v Eemneslaan PostApart
Graaf v Limburg Stirumlaan M E van de Meulenweg Postbus
Hooiweg Maj van Swietenlaan Vaartweg
Vredeslaan
Informatie over
Frederiksoord

Frederiksoord (Drents: Freriksoord) is een dorp in het zuidwesten van Drenthe, in de gemeente Westerveld. Het ontstaan van Frederiksoord hangt samen met de geschiedenis van de Maatschappij van Weldadigheid, die in 1818 werd opgericht.

Deze stichting ontgon de woeste gronden op drie kilometer afstand ten westen van Vledder en stichtte daar koloniën, waar de verpauperde bevolking uit de grote steden een bestaan kon vinden.

Uit de kolonies I en II ontstond het dorp Frederiksoord. De kolonies III en IV werden het dorp Wilhelminaoord. Andere dorpen die de maatschappij stichtte waren Willemsoord (Noordwest-Overijssel) en Boschoord. Frederiksoord wordt uitvoerig beschreven in 1823 in het dagboek van Jacob van Lennep die met zijn vriend Dirk van Hogendorp een voettocht door Nederland maakte en in juli van dat jaar ook in Frederiksoord kwam.

Frederiksoord kreeg landelijke bekendheid nadat de Maatschappij van Weldadigheid in 1884 de 'Gerard Adriaan van Swieten' tuinbouwschool stichtte. Deze tuinbouwschool, de oudste van Nederland, is in november 2005 verhuisd naar Meppel. Het is nu een mbo-opleiding die hoort bij een aoc.

In het dorp, dat een paar honderd inwoners telt, bevinden zich de tuinen van de tuinbouwschool, het museum 'De Koloniehof' van de Maatschappij van Weldadigheid, en verder een hotel, de fruitcollectie van de Noordelijke Pomologische Vereniging en het landgoed 'Huize Westerbeek'.