Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland

Helaas zijn er nog geen foto's toevoegd van Burum.
Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Burum


Luchtfoto's Burum / foto's Burum




Algemene luchtfoto's / foto's van Burum
Koopzondagen Burum

A t/m H H t/m P P t/m Z
A Reitzesstraat Havenstraat Postbus
Bionsmastraat Herestraat Rosemastraat
Blijensteinstraat Hoogstraat Schipsloot
De Meerpaal Keegensterpad Schouwstraat
De Wendel Keegensterweg Tjalkstraat
Fogelsanghstraat Kloosterweg Toutenburgstraat
Friesestraatweg Lijkele Boonstraweg Uithof
H Sipkesstraat Meihuizenstraat Van Eijsingaweg
Wijtsmaweg








Informatie over
Burum

Burum (Nedersaksisch: Boerum) is een dorp in de Friese gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland en heeft ongeveer 625 inwoners.

Burum heeft een dorpshuis (Toutenburg), een christelijke basisschool (Op de Hoogte), grondstation It Grutte Ear (het grote oor) voor satellietcommunicatie van Xantic, een hervormde kerk met mooie toren, een beeldentuin en de koren- en pelmolen Windlust, deze verrijkt het silhouet van Burum. Al in 1694 wordt een molen op deze plaats vermeld. De huidige molen dateert uit 1787 en is vele malen hersteld en gerestaureerd.

In een oorkonde uit 1408 wordt voor het eerst het dorp Burum genoemd, monnikenlatijn voor het woord 'buren'. Burum is een terpdorp, in de vroege Middeleeuwen ontstaan op een kwelderwal.
Ten zuiden van het dorp lag het cisterciënzer vrouwenklooster Galilea. Daar staat nu aan de Friesestraatweg op nummer 1-3 een koprompboerderij uit omstreeks 1905 als één van een reeks monumentale boerderijen. Het dorp had met de Burumervaart, ook Schipsloot genaamd, een waterverbinding met de Lauwers.

In de dorpskom hebben de ontwikkelingen rond de kerk plaats gevonden, aan de Uithof en langs de Herestraat die de doorgaande route van zuid naar noord ging vormen en het dorp buiten de kern een langgerekt karakter gaf. Om de kerk staat aan de Uithof een variatie aan woningen waarvan het pand Uithof 4 met een souterrain en een over een trapbordes bereikbare hoofdverdieping opvalt. Aan de Wendel is in 1878 ter plaatse van de oude afgebroken pastorie in een ruime tuin een nieuwe gebouwd, een grote blokvormige middengangwoning met een verdiepte portiek. Ook aan de Herestraat staat een aantal van dit type woningen, waarvan enkele met decoratieve elementen.


Geboren in Burum

  • Foekje Dillema (1926), atlete