Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland

Helaas zijn er nog geen foto's toevoegd van Dijken.
Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Dijken


Luchtfoto's Dijken / foto's Dijken
Algemene luchtfoto's / foto's van Dijken
Koopzondagen Dijken

A t/m N N t/m N N t/m Z
Nummer
Informatie over
Dijken

Dijken is een dorp in de gemeente Scharsterland ten westen van het dorp Langweer en ten oosten van het Koevorder meer. Tot de gemeentelijke herindeling in 1984 maakte Dijken deel uit van de voormalige gemeente Doniawerstal.

Het dorpje is oorspronkelijk een boerenstreek aan de oostkant van het Koevorder meer, met enige opvaarten en lijkt oppervlakkig gezien een ?itbuorren? van Langweer. Oude kaarten laten echter zien dat de historie van het oude streekdorpje ?binnen de dijken? wel wat ingewikkelder moet zijn geweest. ?Inde Dycken? (1664), een halve eeuw later ?De Dyken? genoemd en nu dus Dijken, had haar eigen dorpsgebied, dat zich volgens W.T. van der Leij uitstrekte tot aan de westkant van het Koevorder meer.
Dat wijst op de ontginningsgeschiedenis en een relatie met Smallebrugge nabij Woudsend. Het Koevorder meer was trouwens ooit zo ondiep, dat vee en veedrijvers er doorheen konden waden. De bebouwing aan de westkant van het Koevorder meer kreeg na de oorlog overigens een nieuwe dorpsnaam: Koufurderrige.