Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland

Helaas zijn er nog geen foto's toevoegd van Finkum.
Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Finkum


Luchtfoto's Finkum / foto's Finkum
Algemene luchtfoto's / foto's van Finkum
Koopzondagen Finkum

A t/m H H t/m P P t/m Z
Bredyk Holdingawei Poeldyk
Hege Hearewei Iestdyk Poelhuzen
Informatie over
Finkum

Finkum (Fries: Feinsum) is een dorpje in de Friese gemeente Leeuwarderadeel. Het ligt twee kilometer ten noorden van Stiens, op de oude kwelderoever tussen Jelsum en Hijum, en heeft 100 inwoners (2004).

Het dorp is waarschijnlijk ontstaan rond een buitenverblijf van het klooster Mariëngaarde in Hallum. Het klooster bezat veel grond in het gebied. De betekenis van de naam is onduidelijk. Toen het klooster in 1580 de macht verloor, namen vier adelijke familie's de macht over. De belangrijkste hiervan was het geslacht Holdinga, eigenaren van Holdingastate. In 1640 stierf dit geslacht uit.

Finkum heeft een kerk uit de 13e eeuw die is gewijd aan Sint Vitus. In 1515 werd de toren door de Zwarte Hoop in brand gestoken om er de bezetting van Gelderse soldaten uit te verjagen. In de 16e eeuw is het koor van de kerk gesloopt, en in de 18e eeuw kreeg de toren een zadeldak. In die toren hangt een klok uit 1477, en in de kerk is een preekstoel te zien uit de 16e eeuw. Bij een restauratie in 1962-1964 zijn veel authentieke details verloren gegaan. In de kerk liggen nog grafstenen van de Holdinga's.

Het Dokkumer lokaaltje had een station derde klasse in Finkum. Nadat de lijn voor personenvervoer was gesloten is het stationsgebouw afgebroken. Op een gedeelte van het tracé ligt nu een fietspad naar Stiens.