Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland

Helaas zijn er nog geen foto's toevoegd van Triemen.
Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Triemen


Luchtfoto's Triemen / foto's Triemen
Algemene luchtfoto's / foto's van Triemen
Koopzondagen Triemen

A t/m M M t/m T T t/m Z
De Dolle Migchelbrinkwei Triemsterloane
De Triemen Trekweg Ulkeloane
Informatie over
Triemen

Het gehucht Triemen (Fries: De Triemen) vormt sinds 1940 een zelfstandige eenheid binnen de gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland, Friesland, daarvoor viel het onder het noordelijk gelegen Westergeest. Het gehucht heeft nu bijna 375 inwoners, een dorpshuis (De Bazuin) en een christelijke basisschool (De Bining). Het gehucht licht noordelijk van Kollumerzwaag en zuidelijk van Westergeest.


Historie

De Triemen wordt het eerst genoemd in een oorkonde van 1467, de naam Trema, hetgeen zeewering betekent. Het ligt aan het Lykpaed. Het Lykpaed loopt vanaf de Dôlle naar de Strobossertrekweg. Een andere historische route loopt via de Hanecroothsingel. De naam Hanecroothsingel is ontleend aan een familie, die uit de stad Nassau in Duitsland afkomstig was. De legerkapitein Everhard Wilhelm van Hanecrooth, die in 1747 op mysterieuze wijze in de Oudwoudener Zijlriedt is verdronken, heeft hier een tijdlang gewoond.

Hoewel De Triemen geen kerk bezit, heeft het in 1884 wel een christelijk nationale school, de eerste in de wijde omgeving. Tussen de oude bebouwing in het westen kwam aan de Migchelbrinkwei een tiental nieuwe woningen tot stand.