Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland

Helaas zijn er nog geen foto's toevoegd van Wier.
Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Wier


Luchtfoto's Wier / foto's Wier
Algemene luchtfoto's / foto's van Wier
Koopzondagen Wier

A t/m L L t/m T T t/m Z
Gernierswei Lautawei Tsjerkepaed
Hegedijk Tsjalling Bakkerstrjitte
Informatie over
Wier

Algen is de niet systematische verzamelnaam van een aantal groepen ongewortelde lagere planten. Algen zijn de in zoet water voorkomende wieren.

Over het algemeen zijn algen een indicator voor de kwaliteit van het milieu waarin zij voorkomen. Te veel algen duidt op (te) voedselrijk water. Als hier niet tijdig verandering in gebracht wordt zullen de algen 's nachts zoveel zuurstof verbruiken dat andere organismen niet kunnen overleven. Hierdoor ontstaat hypoxie. De natuur kan er jaren over doen om de gevolgen hiervan ongedaan te maken.

Toch kunnen algen niet worden gezien als indicatorsoort. Hiervoor komen ze te veel voor en zijn er te veel verschillende soorten algen.

Algen gebruiken overigens niet alleen maar zuurstof, integendeel. De algen in de zee produceren het leeuwendeel van de zuurstof op aarde. Daarnaast zijn zij het begin van de voedselketen en dus van levensbelang.

Algen komen niet alleen voor als aparte cellen, maar de cellen kunnen zich ook groeperen en zo bepaalde vormen aannemen. Een voorbeeld hiervan zijn de zeer dunne bladeren van zeesla, die geen echte bladeren zijn, maar uit algcellen bestaan. Ook interessant zijn de kelpwouden, waarin de kelpen, behorend tot de bruinalgen, enorme ecosystemen in zee vormen.