Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland

Helaas zijn er nog geen foto's toevoegd van Ezinge.
Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Ezinge


Luchtfoto's Ezinge / foto's Ezinge
Algemene luchtfoto's / foto's van Ezinge
Koopzondagen Ezinge

A t/m N N t/m T T t/m Z
Allersmaweg Notweg Terpstraat
Chaukenstraat Oldijk Torenstraat
Haven Peperweg Tuinstraat
Kerkepad Postbus Urnlaan
Middagsterweg Schoolstraat van Giffenstraat
Nieuwe Peperweg Schoorsterweg Van Swinderenweg
Nieuwestreek Slagtersrijge Wierdeweg
Zuiderweg
Informatie over
Ezinge

Ezinge (Gronings: Aizing) is een wierdedorp in het Westerkwartier. Het behoort tegenwoordig tot de gemeente Winsum, Groningen. Tot 1990 was het de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente. Ezinge heeft ruim 900 inwoners.

Het dorp heeft een beschermd dorpsgezicht met een kerk uit de 13e eeuw. Deze kerk met losstaande toren staat op de rand van de afgegraven wierde.

Het dorp is vooral bekend vanwege de opgravingen die Albert van Giffen hier in de jaren 20 en begin jaren 30 heeft gehouden. Er zijn hierbij de resten van 85 boerderijen en 60 bijgebouwen gevonden uit de periode van 500 v. Chr tot de 5e eeuw na Chr.

Bijzonder is de vondst van de gouden zwaardknop van Ezinge uit de 7e eeuw, die vergelijkbaar is met die uit het koningsgraf van Sutton Hoo, Engeland.

Ezinge is het hoofddorp van het voormalige schiereiland Middag. Rond het begin van de jaartellng was dit een schiereiland in de monding van de rivier de Hunze (tegenwoordig Reitdiep geheten). Middag is een verbastering van Mid-oog waarin oog dezelfde betekenis heeft als in Schiermonnikoog en Lauwersoog, namelijk eiland.
Samen met een ander eiland in de monding van de Hunze, het Humsterland (hoofdplaats Oldehove) vormt Middag het Nationaal Landschap Middag-Humsterland.

Ten Noordoosten van Ezinge bevindt zich de Allersmaborg. De borg werd achtereenvolgens bewoond door de familie Allersma en de adellijke familie De Marees-Van Swinderen. De laatste borgheer Jkhr. De Marees-Van Swinderen was tevens de eerste notaris van Ezinge.

In Ezinge is Museum Wierdenland gevestigd dat tot doel heeft de aandacht te vestigen op de geschiedenis van wierden en het wierdenland.

Ezinge ligt aan het Oldehoofsch kanaal.

Tot de voormalige gemeente Ezinge behoorden de volgende dorpen en gehuchten:
Ezinge, Feerwerd, Garnwerd, Aduarderzijl, Allersma, Beswerd, Brillerij, Bolshuizen, Feerwerdermeeden, Hardeweer, Joeswerd, Krassum, Oostum, Schifpot, Suttum en Wierumerschouw (ged.).

Bij de gemeentelijke herindeling van Groningen wilde de provincie dat Ezinge samengevoegd zou worden met de andere gemeenten in het Westerkwartier. Ezinge koos echter voor Winsum waarbij de provincie zich uiteindelijk neerlegde.