Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland

Helaas zijn er nog geen foto's toevoegd van Feerwerd.
Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Feerwerd


Luchtfoto's Feerwerd / foto's Feerwerd
Algemene luchtfoto's / foto's van Feerwerd
Koopzondagen Feerwerd

A t/m M M t/m O O t/m Z
Aduarderdiep Meedenerweg Oosterweg
Aldringaweg Mentaweg Torensmaweg
Groenelaan Middagsterweg Valgeweg
Klompenmakersgang Onnesweg Zijlsterweg
Zijlsterweg AB
Informatie over
Feerwerd

Feerwerd (Gronings: Fiwwerd) is een klein dorp in de gemeente Winsum in de provincie Groningen. Het is gelegen tussen Garnwerd en Ezinge. Het dorp heeft ruim 300 inwoners.

Zoals de naam zegt, is Feerwerd oorspronkelijk een wierdedorp. De eerste vermelding van het dorp dateert uit 1283, maar aangenomen wordt dat de oudste wierde ook al voor het begin van de jaartelling werd bewoond. Het gebied waarin Feerwerd ligt, Middag, werd in de vroege middeleeuwen bedijkt, het dorp kwam toen samen met Ezinge en Garnwerd op een schiereiland te liggen.

De Jacobskerk stamt waarschijnlijk uit het einde van de twaalfde of het begin van de dertiende eeuw. In de kerk bevindt zich een grafkelder uit 1600. Hierin liggen leden van de familie Aldringa, die een van de drie borgen bewoonden die in de omgeving van het dorp lagen.

Het dorp heeft het oude karakter grotendeels bewaard. Dat wordt nog benadrukt door de molen Joeswert uit 1855. Deze molen is nog steeds in gebruik, het is een van de weinige molens waar nog spelt wordt gemalen.