Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland

Helaas zijn er nog geen foto's toevoegd van Lauwerzijl.
Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Lauwerzijl


Luchtfoto's Lauwerzijl / foto's Lauwerzijl
Algemene luchtfoto's / foto's van Lauwerzijl
Koopzondagen Lauwerzijl

A t/m S S t/m T T t/m Z
Nittersweg Stadsweg Teenstraweg
Informatie over
Lauwerzijl

Lauwerzijl is een dorp in de gemeente Zuidhorn in de provincie Groningen.

Het dorp telt ongeveer 225 inwoners. Langs dit dorp stroomt een verbindingskanaal genaamd het Munnekezijlsterriet dat de rivier de Lauwers verbind met het Reitdiep. De naam Lauwerzijl duidt erop dat het dorp in de buurt van een sluis in de Lauwers is ontstaan.


Geschiedenis

In 1877 werd er het gebied van de gemeente Oldehove vergroot door inpoldering. Deze polder kreeg de naam Nieuwe Ruigezandsterpolder. De stad Groningen exploiteerde in deze polder 7 boerderijen.

Vijf van deze boerderijen liggen aan de stadsweg, dezelfde weg waaraan Lauwerzijl is ontstaan. In 1879 werd het eerste huis gebouwd vlak naast de sluis. Dit huis was tevens winkel, café en doorrit met bijgebouwen.

Omdat op de stadsboerderijen veel belang was bij arbeiders stelde de stad Groningen goedkope grond ter beschikking om woningbouw te stimuleren. Met komst van arbeidersgezinnen groeide ook de vraag naar een school. Deze school kwam er uiteindelijk in 1922.

In 1929 werd het dorp bezocht door koningin Wilhelmina. Er werd ook aan landaanwinning gedaan in wat nu het Lauwersmeer heet, toen nog Lauwerszee. Dit gebied ligt 1,5 kilometer ten noorden van Lauwerzijl. De trap die getimmerd werd om de klim naar de top van de dijk te vergemakkelijken is er nog steeds en draagt de naam Koninginnetrap.

Door de jaren heen is het dorp niet veel gegroeid. De school is inmiddels gesloten. Er is een vereniging dorpsbelangen die contacten onderhoud met gemeente, provincie en andere instanties die de leefbaarheid in het dorp aangaan.

In 2003 is het laatste bestemmingsplan voltooid. Dit plan bevatte een herinrichting van het dorp en een rondweg er omheen om de leefbaarheid in het dorp te verbeteren. De drukke stadsweg is nu veranderd in een rustige dorpsweg. Tijdens de ontwikkeling van de plannen ontstond het idee om fruitbomen door het dorp te plaatsen. Dit idee is verder uitgewerkt door de vereniging dorpsbelangen Lauwerzijl, Landschapsbeheer Groningen en de gemeente Zuidhorn. In het dorp staan nu 80 fruitbomen en 40 fruitbomen op eigen erf van inwoners. Er werden ruim 30 verschillende appel-, peren- en kersenbomen en walnoten geplant.


Zie ook:

  • De Waterwolf