Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland

Helaas zijn er nog geen foto's toevoegd van Oudezijl.
Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Oudezijl


Luchtfoto's Oudezijl / foto's Oudezijl
Algemene luchtfoto's / foto's van Oudezijl
Koopzondagen Oudezijl

A t/m O O t/m t/m Z
Oudezijl B Oudezijl B AB
Informatie over
Oudezijl

Oudezijl is een buurtschap in de gemeente Reiderland. Het ligt tegen Nieuweschans aan, gescheiden door het water van de Westerwoldsche Aa.

De naam van de plaats verwijst naar de zijl (= sluis) welke hier in 1690 werd aangelegd. Nadat in 1628 de Nieuwe of Langeakkerschans was aangelegd was er behoefte aan een sluis om in geval van nood de omliggende landerijen onder water te kunnen zetten. In eerste instantie werd in de nieuwe zeedijk een sluis aangelegd, in de Westerwoldsche Aa: de Aa-zijl. Daarnaast werd een kanaal gegrvaven waarin een tweede sluis kwam, de Vierkarspelenzijl. Beide sluizen werden in 1669 tijdens een storm weggespoeld.

De oude loop van de Westerwoldsche Aa werd daarna gedempt, en in het kanaal werd een nieuwe sluis gebouwd, de Tienkarspelenzijl. Deze verloor echter al vrij spoedig zijn betekenis omdat er ten noorden nieuw land werd ingepolderd en ook nieuwe dijken werden aangelegd. Dat leidde in 1707 tot de bouw van een nieuwe sluis: de Statenzijl. Vanaf dat moment stond de Tienkarspelenzijl bekend als de Oudezijl.

De sluis werd in 1827 afgebroken. Het buurtje rond de sluis bleef echter de naam Oudezijl houden.


Zie ook:

  • Oldenzijl