Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland

Helaas zijn er nog geen foto's toevoegd van Wetsinge.
Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Wetsinge


Luchtfoto's Wetsinge / foto's Wetsinge
Algemene luchtfoto's / foto's van Wetsinge
Koopzondagen Wetsinge

A t/m M M t/m O O t/m Z
Karspelweg Molenstreek Oude Weg
Meedenweg Oosterlaan Provincialeweg
Valgeweg
Informatie over
Wetsinge

Groot Wetsinge en Klein Wetsinge (Groning: Groot Wetsen en Klain Wetsen) zijn twee dorpen in de gemeente Winsum in . Beide dorpen, die nog geen halve kilometer van elkaar liggen, worden tezamen ook wel Wetsinge genoemd.

De naam Groot Wetsinge is een wat verwarrende naam. Er staan namelijk minder huizen in Groot Wetsinge dan in Klein Wetsinge. Groot betekent hier hoog, vanwege de wierde waar het dorp op ligt. Klein Wetsinge, even ten zuiden van Groot Wetsinge, ligt niet op zo'n kunstmatige hoogte.

Het Wetsingermaar en de Wetsingerzijl zijn genoemd naar Wetsinge. Dit duidt er op dat het in oude tijden een belangrijk dorp moet zijn geweest.

Wetsinge bezat een eigen kerk. Klein Wetsinge heeft thans nog een kleine kerk. De opvallende weem (het pastoriehuis) is in ± 1990 gerestaureerd. Een verdere bijzonderheid in Klein Wetsinge is de ietwat vervallen koren- en pelmolen 'Eureka'. De molen heeft een zeer unieke inrichting en geldt als een van de molens met het meest gemoderniseerde binnenwerk dat volledig op windkracht kan draaien.