Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland

Helaas zijn er nog geen foto's toevoegd van Winneweer.
Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Winneweer


Luchtfoto's Winneweer / foto's Winneweer
Algemene luchtfoto's / foto's van Winneweer
Koopzondagen Winneweer

A t/m R R t/m S S t/m Z
Medenweg Rijksweg Stadsweg
Informatie over
Winneweer

Winneweer (Gronings: Winneweer) is een dorp dat in het noordoosten van de provincie Groningen ligt, in de gemeente Ten Boer, precies tussen Delfzijl en Groningen. Het is een klein dorp met 52 huizen aan 3 straten, de Stadsweg, de Rijksweg en de Delleweg.

Kenmerkend voor het dorp is de bebouwing rond het Damsterdiep, dat stroomt van Groningen naar Delfzijl. Volgens een van de verhalen dankt het dorp zijn naam aan de trekschuiten die van Groningen naar Delfzijl en vice versa voeren. Wanneer men halverwege de route was werd er gezegd: "Wie winn'n weer" oftewel, "we winnen weer terrein".

Tot in de jaren '80 stonden er twee fabrieken, een steenfabriek en een hout-/ keukenfabriek. Beide fabrieken hadden een schoorsteenpijp waardoor de aanblik vanuit de verte erg kenmerkend was. Een van de pijpen is helaas opgeblazen waardoor de aanblik veranderd is. In de voormalige steenfabriek bevindt zich nu een vlooienmarkt, een loon- en grondverzetbedrijf en een slager. In de voormalige keukenfabriek zitten een autosloperij en een caravanstalling terwijl de kantoren als woonruimte worden benut.