Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland

Helaas zijn er nog geen foto's toevoegd van Lomm.
Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Lomm


Luchtfoto's Lomm / foto's Lomm
Algemene luchtfoto's / foto's van Lomm
Koopzondagen Lomm

A t/m H H t/m M M t/m Z
Antoniusplein Heuvelstraat Maasveldstraat
Bosbergstraat Kampstraat Meulehof
Diepstraat Kapelstraat Postbus
Grotestraat Kerkhoflaan Rijksstraatweg
Haagbeek Kolckwei Spikweien
Hanikerweg Looiweg Voort
Informatie over
Lomm

Lomm (Limburgs: Lòm) is een dorpskern van de gemeente Arcen en Velden (Limburgs: Árse en Velde) in Limburg, zo'n 7 kilometer boven Venlo. Het telt zo'n 1.007 inwoners (januari 2005).


Inleiding

Van oudsher is Lomm een agrarisch dorp, tegenwoordig leeft het voor een aanzienlijk deel ook van de industrie en is er onder meer een bedrijf in vliegtuigonderdelen gevestigd. Het oude hart met de kerk en het kerkplein bevindt zich aan de noordkant van het dorp. Naar het zuiden toe bevindt zich een nieuwbouwwijk. Lomm heeft verder nog twee bijbehorende buurtschappen, De Voort in het zuiden en 't Hanik in het (noord)oosten. Beide buurtschappen kenden vooral agrarische bedrijven, maar in de jaren 60 en 70 zijn er ook relatief veel woonhuizen gebouwd.

Lomm is een rustig dorpje. Het telt een snackbar, een beddenwinkel, een versboerderij, een sauna, een kroeg en een pinbox van de Rabobank (2006). Ook bevindt zich er het christelijk retraite-oord annex opvangcentrum "De Marcushoeve". Bedrijvigheid treft men in het dorp vooral tijdens carnaval en op 11 november. Groepen als Nimmer Normaal, CG ZOË, Boerecool, Krieg toch de schiet, Letste Haop en Löppe Pöppe maken er ieder jaar weer een groot spektakel van. Bovendien is Lomm bekend van Lomm Motor City.


Landschap

Gelegen aan de Maas ligt Lomm in een afwisselend Maasterrassenlandschap. Westelijk van het dorp ligt een oude meander welke in het kader van het Zandmaas-project een hoogwatergeul moet worden, om grootschalige overstromingen zoals in 1993 en 1995 te voorkomen. Na de afgraving wordt hier wetlandnatuur verwezenlijkt. Ten oosten van het dorp ligt Nationaal Park De Maasduinen, een grootschalig bos, heide en vennengebied van Mook tot Beesel. 's Zomers heerst er dan ook bedrijvigheid op de wandel- en fietspaden rondom Lomm. Vele recreanten willen dan genieten van het mooie landschap dat de streek te bieden heeft.


Historie

In 2003 werd voor de komst van de hoogwatergeul archeologisch onderzoek verricht, waaruit bleek dat de oudste sporen van nederzettingen in dit gebied vlak langs de Maas hun oorsprong gehad moeten hebben in de IJzertijd (800 voor Christus tot aan de Romeinse tijd). Het dorp Lomm zelf dateert echter uit de Middeleeuwen. Volgens de oudste archieven van ondermeer de gemeente Arcen en Velden, stond er al in 1455 een kleine kapel waar nu het dorpscentrum ligt. Aannemelijk is dat zich bij deze kapel boeren gevestigd hebben, die het vruchtbare gebied tussen Maas en heide zijn gaan bewerken. Zo onstond een gehucht, dat in 1735 28 gezinnen telde. Pas op 4 september 1938 werd Lomm een zelfstandige parochie met een eigen pastoor, waardoor men eigenlijk pas vanaf die datum kan spreken van een echt dorp.
(uit: Lomm, van gehucht tot dorp, J. Hegger, 1994)


Verenigingen

Waar een klein dorp al niet groot in kan zijn. Door zijn kleinschaligheid kent het dorp een hechte sociale structuur, wat resulteert in een actief verenigingsleven. Enkele (grotere) verenigingen en organisaties zijn:
  • RKDSO - De voetbalvereniging
  • Harmonie 'Sint Antonius'
  • Carnavalsvereniging 'De Thiëtuite'
  • Stichting voor de Lommse jeugd 'Sirene 99'
  • Parochie 'Heilige Antonius Abt'