Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland

Helaas zijn er nog geen foto's toevoegd van Langenboom.
Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Langenboom


Luchtfoto's Langenboom / foto's Langenboom
Algemene luchtfoto's / foto's van Langenboom
Koopzondagen Langenboom

A t/m H H t/m P P t/m Z
Abeelweg Heideweg Prinsenweg
Acacialaan Heikantweg Reekseweg
Basalt Hendriksweg Rogstraat
Bergkristal Hoekstraat Russendaalweg
Berkenlaan Hogeheiweg Schaapsdijkweg
Boogweg Hogesteenweg Schoenmakersweg
Broekstraat Hogeweg Spiestraat
Campagnelaan Iepenlaan Streepgraniet
Dellenweg Jagersweg Tarwestraat
Dempseystraat Kammerbergweg Thomasweg
Dennendijk Kammerbergzijweg Udensedijk
Dijkweg Karweg Venweg
Dominicanenstraat Kiezellei Vierhoeksweg
Dorpsstraat Kortestraat Vlierbes
Eikenlaan Kruisstraat Vliesweg
Elleboogstraat Lageheiweg Vonderstraat
Emmausweg Langenboomseweg Vuurdoorn
Esdoornlaan Lariksweg Vuursteen
Espenstraat Lindenweg Walnoot
Fazantenweg Magnoliastraat Wilgenlaan
Gasthuisstraat Maisweg Zandsteen
Graafseweg Maurikstraat Zandstraat
Grinderijweg Nellissenweg Zandvoortsestraat
Haagbeuk Plataanstraat Zeelandsedijk
Haverstraat Populier Zeelandseweg
Hazelaarweg Postbus Zuid Carolinaweg
Informatie over
Langenboom

Langenboom is een kerkdorp in de gemeente Mill en Sint Hubert, in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Lang behoorde Langenboom aan de gemeente Escharen, maar sinds 1942 valt het dorp onder de gemeente Mill en Sint Hubert. Het dorp kent zo'n 2282 inwoners.

De naam van het dorp is waarschijnlijk afgeleid van een soort van slagboom bij de groesweiden van de Graspeel, op de weg tussen de plaatsen Langenboom en Zeeland. Deze slagboom verschafte het vee toegang tot de weiden. Lang werd ook gedacht dat de naam mogelijk was afgeleid van de lange boom bij het hertenkamp nabij de kerk. Maar uit onderzoek bleek dat de boom jonger was dan de plaatsnaam.

Het dorp was lang niet meer dan twee boerderijen die zo'n 20 bunder omvatte. Later kwamen daar nog een paar huizen bij. Het had een tijdlang tussen 50 en 70 inwoners. In 1852 kocht Felix Walter één van de boerderijen en richtte dat in tot een primitief klooster. In het klooster kwamen Dominicanen te wonen. De komst van de paters en hun invloed wordt gezien als de belangrijkste reden dat Langenboom uitgroeide van een klein agrarisch vlekje tot een welvarend dorp.

't Kloster zoals het gebouw wordt genoemd waar de paters woonden is anno 2005 een steunpunt voor ouderen. De kerk van het dorp ligt precies naast 't Kloster. Oorspronkelijk waren de twee gebouwen met elkaar verbonden. Maar bij een renovatie in 1995 werden de twee gebouwen losgekoppeld. In 1918 kreeg het dorp ook een eigen parochie.

Langenboom kent ook een zwarte dag in de geschiedenis van het dorp. Op 10 Augustus 1925 werd het namelijk opgeschrikt door een grote storm waarbij een tornado was ontstaan. Veel gebouwen liepen zware beschadigingen op en een aantal boerderijen waren zelfs ingestort. Het dorp werd na de storm door het leger en vele vrijwilligers weer opgebouwd. In 1985, 60 jaar na dato, werd in het dorp een monument ervoor geopend, deze staat voor 't Kloster en de kerk. Het monument bestaat uit 1800 haagbeuken, die in een cirkelvormig patroon de windrichting van de tornado aangeven. Dit monument wordt de tornadotuin genoemd.

Het dorp wordt ook wel een voetbaldorp genoemd, dit omdat via de voetbalploeg SES Langenboom vaak de 'strijd' wordt aangegaan met het dorp Mill, waar de voetbalploeg Juliana Mill heet. De twee ploegen spelen vaak bij elkaar in dezelfde klasse, de strijd komt mede voort uit het feit dat Mill en Langenboom vroeger niet tot dezelfde gemeente behoorden.