Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland

Helaas zijn er nog geen foto's toevoegd van Ommel.
Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Ommel


Luchtfoto's Ommel / foto's Ommel
Algemene luchtfoto's / foto's van Ommel
Koopzondagen Ommel

A t/m D D t/m M M t/m Z
Beekstraat Dionysiusstraat Marialaan
Berken Hogeweg Ommelsbroek
Busserdijk Jan van Havenstraat Ommelse Bos
de Loo Kennisstraat Onze Lieve Vrouweplein
Deurneseweg Kloosterstraat Oostappensedijk
Diesdonk Kluisstraat Pastoor van Ervenstraat
Diesdonkerweg Kranenvenweg Pastoor Vogelsstraat
Informatie over
Ommel

Ommel is een dorp in de gemeente Asten. Het heeft zo'n 900 inwoners. Het dorp is ontstaan uit een buurtschap, gelegen rondom een klooster. Het dorp ligt tussen Asten en Deurne en grenst aan Vlierden. De belangrijkste bronnen van inkomsten zijn landbouw, toerisme en vleesverwerkingsindustrie.


Bedevaart

Toen omstreeks 1400 enkele boeren naar hun akker tussen Asten en Ommel gingen, troffen ze een klein Mariabeeldje aan op het hek van de akker. Dit byzantijnse beeldje stamt uit omstreeks 1000 en is waarschijnlijk door kruisvaarders naar Nederland gebracht. De boeren besloten het beeldje naar de kerk van Asten te brengen. De dag erna verscheen het beeldje weer op hetzelfde hek, en na herhaaldelijk het beeldje naar de kerk gebracht te hebben, besloot de pastoor de proef op de som te nemen. Hij sloot het beeldje op in een kluis en bewaarde de sleutel onder zijn kussen. Toen het beeldje de dag erna weer op het hek stond, wist de pastoor zeker dat Maria op deze plek vereerd wilde worden. Hij besloot een kastje (keske) met daarin een mariabeeld aan een nabij gelegen boom te hangen. Keskesboom is nog steeds waar te nemen op de weg van Asten naar Ommel.

Jaren later zeilde de koopman Jan van Haven op zee toen hij in een luwte kwam. De bemanning dreigde om te komen als er niets werd ondernomen. Toen verscheen er een engel. Als Jan van Haven plechtig zou beloven om een kapel te bouwen in Ommel, dan zou het weer gaan waaien. Terwijl de koopman niet wist waar Ommel lag, beloofde hij het, en weldra begon het weer te waaien. Hij hield zich aan zijn woord, zocht het plaatsje op en bouwde een kapel voor het mariabeeldje.

Sindsdien is Ommel een bedevaartsoord. Vanuit de verre omgeving komen mensen te voet naar Ommel om te bidden en om troost te vinden. In de loop van de geschiedenis is het beeldje verscheidene malen ontvreemd, maar het is altijd teruggekeerd naar Ommel.