Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland

Helaas zijn er nog geen foto's toevoegd van Vlierden.
Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Vlierden


Luchtfoto's Vlierden / foto's Vlierden
Algemene luchtfoto's / foto's van Vlierden
Koopzondagen Vlierden

A t/m D D t/m L L t/m Z
Anth van Leeuwenhoekstraat Dwergweg Lorentzstraat
Archimedesstraat Edisonstraat Maalweg
Baarschotseweg Eikhofweg Marie Curiestraat
Beersdonkseweg Einsteinstraat Molenhuisweg
Belgerenseweg Galileistraat Oude Torenweg
Biesdeel Haamakkersweg Pastoriestraat
Bij Oostappen Hazeldonkseweg Postbus
Boerhaavestraat Hees Rijntjesdijk
Brandgang Hoge Zijdeweg Schooteind
Bronweg Huispad Schooteindseweg
Brouwhuisweg Huygensstraat Vlierdenseweg
Buys Ballotstraat Kapelweg Vloeieindseweg
Copernicusstraat Keesomstraat Waagweg
Waterstraat
Informatie over
Vlierden


Vlierden is een dorp in de gemeente Deurne in de provincie Noord-Brabant. De voormalige gemeente Vlierden (opgeheven in 1926) werd begrensd door de Oude Aa in het noorden en Astense Aa in het zuiden.

Dit dorp ontstond als een verzameling van gehuchten op de dekzandrug langs de Oude Aa. Al in een 12e eeuws afschrift van een akte uit 721 vinden we Vlierden als ‘Fleodrodum’ (vermoedelijk in de betekenis van “woonplaats, begroeid met vlierstruiken”) vermeld. Het oudste Vlierden van de historische tijd moeten we wellicht zoeken in de buurt van de oude kapel van Vlierden, die tot 1902 aan de Oude Torenweg stond. Op deze plek staat tegenwoordig een gedachteniskapelletje uit 1926 van de familie De Maurissens. Nabij deze oude kapel staat nog altijd een sterk verbouwde boerderij, op de plek waar eens de ‘Kerkhofhoeve’, voormalig eigendom van de abdij van Binderen, stond. Het is mogelijk dat deze hoeve de in 721 genoemde hoeve is.

In 1681 werd Vlierden een zelfstandige parochie, terwijl het al eerder een aparte heerlijkheid was geworden. In deze periode verplaatste de kern van het dorp zich naar het westen, waar aan het einde van de 18e eeuw een eerste gemeentehuisje werd gebouwd. Dit werd in 1902 vervangen door het pand dat er nog altijd staat. In 1845 werd de huidige kerk aan de Pastoriestraat gebouwd, op de plek waar eerder de schuurkerk stond. Deze schuurkerk was aan het einde van de 17e eeuw noodzakelijk geworden, omdat bij de Vrede van Münster in 1648 alle kerken en kapellen eigendom waren geworden van de overheid en in gebruik bij de protestantse ingezetenen. De nieuwe kerk van 1845 betekende definitief dat de kom van het dorp hier kwam te liggen. Al snel werden school, klooster en meer boerderijen gebouwd. Vanaf de Tweede Wereldoorlog kreeg de kern vervolgens nog meer gestalte met enkele kleine nieuwbouwwijken.

In 1926 is de gemeente Vlierden gefuseerd met de gemeente Deurne en Liessel tot de nieuwe gemeente Deurne. In 1968 verloor deze gemeente het oude Vlierdense deel van Brouwhuis aan de groeikern Helmond.