Informatie over
Nieuw Vennep
Nieuw-Vennep is een dorp in de gemeente Haarlemmermeer gelegen in de provincie Noord-Holland. Na Hoofddorp vormt Nieuw-Vennep met 23.000 inwoners (2003) het grootste dorp in de Haarlemmermeer.
Geschiedenis
Nieuw-Vennep is een van de twee dorpen die officieel gesticht werden na de drooglegging van de Haarlemmermeer. Het andere dorp was Hoofddorp. Tot 1868 heette Nieuw-Vennep Venneperdorp. Ten noordwesten van het huidige Nieuw-Vennep lag vroeger het eiland
Vennip of
Vennep, waar Nieuw-Vennep zijn naam aan te danken heeft.
De eerste bewoners waren landarbeiders die onder moeilijke omstandigheden moesten leven. Door de zware omstandigheden kreeg het dorp als bijnaam
De Krim, afgeleid van de Krimoorlog die tussen 1853 en 1856 woedde.
Doordat Hoofddorp het bestuurlijk en economische centrum van de gemeente werd, bleef de ontwikkeling van Nieuw-Vennep achter. Op 2 november 1862 werd de Nederlandse Hervormde kerk (de Witte Kerk) in gebruik genomen.
Ontwikkeling
Na de Tweede Wereldoorlog maakte Nieuw-Vennep een snelle groei door. Van nog geen 3.000 inwoners in 1958, groeide het in 1975 naar zo'n 14.000 inwoners en in 2003 naar 23.000. De ligging in de Randstad en de uitbreiding van de bedrijvigheid hebben bijgedragen aan de groei. Belangrijke bedrijven waren de Vicon, producent van landbouwwerktuigen en distilleerderij Bols. Deze laatste verplaatste de productie eind jaren '60 van Amsterdam naar Nieuw-Vennep.
Wijken en gebieden
Het dorp bestaat uit de volgende wijken en gebieden: Oost, Welgelegen, West, Linquenda, Welgelegen-Noord, Getsewoud-Zuid en Getsewoud-Noord. In 1998 werd begonnen met de bouw van Getsewoud-Zuid en in 1999 met Getsewoud-Noord. De bouw van Getsewoud zal voor een verdubbeling van het aantal inwoners van 1997 zorgen. In 2003 werd het geheel vernieuwde winkelcentrum: De Symfonie, van Nieuw-Vennep geopend.
Verkeer en vervoer
Nieuw-Vennep ligt aan het kruispunt van de Venneperweg en Hoofdweg. De eerste loopt van Beinsdorp naar Burgerveen, de tweede van Buitenkaag naar Lijnden. De kruispunt vormt het centrum van het dorp. Ten oosten van Nieuw-Vennep loopt de A4 met het knooppunt Burgerveen. Ten zuiden van Nieuw-Vennep loopt de N207 en ten westen de N205 (Drie Merenweg).
Nieuw-Vennep heeft een NS-station (station Nieuw Vennep) aan de Schiphollijn. In beide richtingen stopt tweemaal per uur een stoptrein op de lijn Leiden, Nieuw Vennep, Hoofddorp, Schiphol, Duivendrecht, Weesp, Hilversum, Utrecht Centraal.
In de toekomst zal Nieuw-Vennep een aansluiting krijgen op de Zuidtangent, de snelle busverbindigen tussen Haarlem, Hoofddorp, Schiphol, Amstelveen en Amsterdam Zuidoost. Verder rijden er diverse streekbussen door het dorp.
Bekende Venneppers
Ari Olivier, meester-oplichter woonachtig in Nieuw-Vennep
Nieuw-Vennepse beruchte zaken
Vreugdevuur op "de brug" (tegenover de witte kerk), jaarlijkse verzamelen jeugdige dorpelingen met oud en nieuw op deze brug om alles wat los en vast zit in de buurt in brand te steken.
In de nacht van 2003 op 2004 was er een kleine auto en een stijlage van de turkse groenteboer op het vuur te vinden.
In de nacht van 2004 op 2005 ging er een spiksplinternieuwe auto in rook op.
In de nacht van 2005 op 2006 werd er een paardentrailer op geduwd. Deze is echter in tegenstelling tot de traditie er door de eigenaar vanaf geduwd.
Bouwfraudebedrijf Koop Tjuchem is hier gevestigd.
Verder zijn er in de afgelopen jaren heel wat "zaken" in de brand gegaan, we lezen 2 kroegen, 2 winkelcentra en een benzinestation van de Kulk.