Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland

Helaas zijn er nog geen foto's toevoegd van Westbeemster.
Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Westbeemster


Luchtfoto's Westbeemster / foto's Westbeemster
Algemene luchtfoto's / foto's van Westbeemster
Koopzondagen Westbeemster

A t/m T T t/m W W t/m Z
Hobrederweg Torenstraat Westdijk
Jisperweg Veeteeltlaan Wormerweg
Landbouwlaan Verloreneind Zuiddijk
Rijperweg Volgerweg Zuiderweg
Informatie over
Westbeemster

Westbeemster is een dorp in de gemeente Beemster, in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Het dorp heeft 360 inwoners (2004).


Geloof

Van oudsher is Westbeemster een katholieke enclave in de protestantse droogmakerij Beemster. Al in de eerste helft van de zeventiende eeuw ontstonden enkele schuilkerken in boerderijen in het westelijk deel van de Beemster. In 1752 waren er ruim 500 communicanten en werd in Westbeemster een kleine kerk gebouwd, gewijd aan Johannes de Doper.

Omdat het wettelijk niet toegestaan was, mochten andersgezinden alleen laagbouw neerzetten, pas in 1827 werd het dak verhoogd. Maar de katholieke gemeenschap moest nog bijna honderd jaar wachten op hun eigen kerk, die werd in 1879 ingewijd. Saillant detail is dat de aannemer zich dermate op de bouw had verkeken dat hij eraan failliet dreigde te gaan. Enkele jaren later verrees naast de kerk een klooster met een school.

De monumentale kerk in Westbeemster werd enkele jaren geleden in oude luister hersteld. De kerk heeft een opvallend altaar, gebrandschilderde ramen en een bijzonder fraai orgel uit 1890. Tegenover de kerk aan het Kerkplein is de oude schuilkerk nog aanwezig, als café De Kerckhaen.