Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland

Helaas zijn er nog geen foto's toevoegd van Wanneperveen.
Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Wanneperveen


Luchtfoto's Wanneperveen / foto's Wanneperveen
Algemene luchtfoto's / foto's van Wanneperveen
Koopzondagen Wanneperveen

A t/m K K t/m U U t/m Z
Beulakerweg Klosseweg Urkerpad
Bovenboerseweg Lozedijk Van Blankenweg
Burgemeester Pastoorstraat Nieuwedijk Veneweg
Dominee A C van Raalteweg Oldehof Veneweg AB
Dorpshuisstraat Postbus Wethouder Vosstraat
Driftlakenseweg Reeenweg Zomerdijk
Gasthuisdijk Roekebosscheweg Zuster A Kortplantsoen
K C van der Wolfpark Siebenweg Zwollingerkampweg
Informatie over
Wanneperveen

Wanneperveen is een dorp in Noordwest-Overijssel dat ongeveer 7 kilometer ten westen van Meppel ligt en onderdeel is van de gemeente Steenwijkerland. De naam Wanneperveen wordt in 1284 voor het eerst genoemd in officiële papieren. Het dorp vierde dan ook in 1984 zijn 700-jarig bestaan.

Wanneperveen is een typisch voorbeeld van een lintdorp. Dat komt omdat het vroeger gelegen was op een hoogveengebied, dat op systematische wijze is ontgonnen vanuit het Meppelerdiep.

De naam Wanneperveen verwijst naar enerzijds het veen, anderzijds naar een klein riviertje dat vroeger ter plaatse van het dorp liep: wan betekent weinig en epe of apa betekent water.

Het dorp lag oorspronkelijk verder naar het westen, maar omdat het land door de ontginning te nat werd, verschoof het dorp na de 15e eeuw naar het oosten. Er werd toen ook een kerk gebouwd.

Door de turfontginning en de turfverkoop aan Holland was Wanneperveen in de 16e en 17e eeuw relatief welvarend. Op een gegeven moment was verdere turfontginning niet mogelijk, en de bevolking is toen gaan leven van agrarische activiteiten en eendenvangst, wat leidde tot armoede in de 18e eeuw.

Wanneperveen was tot 1973 een zelfstandige gemeente. Wanneperveen ging toen samen met Giethoorn, Blokzijk en Vollenhove deel uitmaken van de gemeente Brederwiede. Per 1 januari 2001 is Brederwiede samen met voormalige gemeenten Steenwijk en IJsselham opgegaan in de nieuwe gemeente Steenwijkerland.

Bekende inwoner:

Cor van de Stroet (Jury Dancing with the Stars)