Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland


Foto's Buinen
Algemeen

Buinen - Voorbosweg


Foto's Buinen
Algemeen

Buinen


Foto's Buinen
Algemeen

Buinen - Voorbosweg


Foto's Buinen
Algemeen

Buinen - Voorbosweg


Foto's Buinen
Algemeen

Buinen


Foto's Buinen
Algemeen

Buinen

Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Buinen


Luchtfoto's Buinen / foto's Buinen
Algemene luchtfoto's / foto's van Buinen
Koopzondagen Buinen

A t/m H H t/m P P t/m Z
Borgerderstraat Hoofdstraat Postbus
Bronnegerstraat Hornsedijk Schoolstraat
De Lijnstukken Kanaalstraat Spoorstraat
Exloerweg Lindenlaan Stationsstraat
Gorenweg Molenstraat Vlasakkers
Havenweg Polakkers Voorbosweg
Informatie over
Buinen

Buinen (Drents: Bunen) is een dorp in de Nederlandse provincie Drenthe, gemeente Borger-Odoorn, op de Hondsrug. Het dorp had op 1 januari 2004 ongeveer 790 inwoners.

Buinen is een esdorp op de rand van de Hondsrug en het ontgonnen veengebied. Het hoogteverschil loopt op tot dertien meter. Behalve de openbare basisschool Buinen en enkele horecagelegenheden, heeft het dorp geen eigen voorzieningen en is het aangewezen op het veel grotere buurdorp Borger. Het is wel goed bereikbaar door de ligging aan de N374.

De omgeving van Buinen kenmerkt zich door essen en veenontginningen, maar ook veel bos en heide (Buinerveld). Tussen Borger en Buinen liggen twee hunebedden. Om het dorpsgebied heen loopt het Kanaal Buinen-Schoonoord.


Geschiedenis

De bebouwing in het esdorp Buinen bestond in 1850 vrijwel uitsluitend uit boerderijen die aan enkele straten waren geconcentreerd. In vergelijking met andere esdorpen in de gemeente Borger groeide Buinen tot 1940 vrij snel. Dat had te maken met de aanleg van een spoorweg en een haven.
De Noordoosterlocaalspoorweg-Maatschappij (lijn Emmen-Gasselternijveen) deed ook de bedrijvigheid in Buinen vanaf 1905 sterk toenemen. Behalve een station voor personenvervoer kreeg het dorp een laad- en losplaats voor goederen en vee. Tussen Buinen en Exloo ontstond een zandafgraving waar zandwagons met handkracht werden gevuld met zand.

Na de Tweede Wereldoorlog kwam er meer bedrijvigheid in het dorp. Tot 1965 was er aan de Spoorstraat een cartonnagefabriek. Na 1965 werd het fabriekspand gebruikt voor de fabricage van Fasto gasgeisers. Nu fabriceert Nefit Fasto ter plekke moderne cv-ketels.