Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland


Foto's Exloo
Algemeen

Exloo - Gemeente Huis


Foto's Exloo
Algemeen

Exloo - Schaapskooi.


Foto's Exloo
Hoofdstraat

Exloo • Hoofdstraat 36 t/m 70 • Hoofdstraat 50 - Opening nieuw gemeentehuis op 5 juli 1958 met J.W. Frisokapel uit Assen • Zomer 1958


Foto's Exloo
Zuiderhoofdstraat

Exloo • Zuiderhoofdstraat 2 t/m 22 • De kruidenierswinkel van H. Bodewits, Zuiderhoofdstraat 4 • Zomer 1954


Foto's Exloo
Fabrieksstraat

Exloo • Fabrieksstraat 1 t/m 17 • Lente 2008


Foto's Exloo
Hoofdstraat

Exloo • Hoofdstraat 1 t/m 47 • Lente 2008

Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Exloo


Luchtfoto's Exloo / foto's Exloo
Algemene luchtfoto's / foto's van Exloo
Koopzondagen Exloo

A t/m G G t/m S S t/m Z
Badhuisweg Groot Akkersweg Scheperweg
Berkenlaan Hofakkersweg Schoolstraat
Boerhoornweg Hoofdstraat Sparrenlaan
Boermarkeweg Johan Schoenmakerlaan Taxuslaan
Boslaan Larikslaan Thujalaan
Bosrand Lindenlaan Valtherweg
Buinerweg Meerweg Valtherzandweg
Cederlaan Meidoornlaan Veldakkersweg
Cypreslaan Molenweg Volmachtenweg
De Gloep Oude Dijk Westerbosje
De Wissel Oude Kampweg Westeresweg
Dennenlaan Polweg Zilverdenlaan
Douglaslaan PostApart Zuideinde
Fabrieksstraat Postbus Zuiderhoofdstraat
Informatie over
Exloo

Exloo (Drents: Eksel) is een dorp in de Nederlandse provincie Drenthe, gemeente Borger-Odoorn, op de Hondsrug. Op 1 januari 2004 telde het ongeveer 1.700 inwoners. In het dorp staat het gemeentehuis van de gemeente, hoewel het niet het grootste dorp is in de gemeente Borger-Odoorn is het dus wel de hoofdplaats.

Exloo is een karakteristiek esdorp op de Drentse zandgronden, inmiddels uitgebreid met enkele nieuwbouwwijken, dat tegenwoordig veel toeristen trekt. Enkele attracties zijn Kabouterland, een kinderdierenpark, en het Cultuurhistorisch Museum Bebinghehoes. Daarnaast worden door de Vereniging Dorpsbelangen Exloo diverse activiteiten georganiseerd. De twee belangrijkste zijn het Schaapsscheerdersfeest met het Nederlands kampioenschap ambachtelijk schaapscheren, en het Festival van Oude Ambachten.

Het dorp heeft diverse voorzieningen, waaronder een openbare basisschool, sportvelden, een manege, een zwembad, een VVV-kantoor, een supermarkt en verscheidene winkels en horecagelegenheden. In de buurt van het dorp bevindt zich bungalowpark de Hunzebergen.

Het landschap rond Exloo kenmerkt zich door essen, bossen (Boswachterijen Exloo en Odoorn, Hunzebos), heide (Molenveld) en veen (Zoersche Landen).


Geschiedenis

De naam Exloo duidt op de vroegere aanwezigheid van bos in het gebied. De naam van het dorp is waarschijnlijk ontstaan uit de Oud-Saksische woorden ek (eik) en loo (bos). Hoewel Odoorn het centrum was van het kerspel waartoe ook Exloo en Valthe behoorden was Exloo lange tijd qua inwonertal het belangrijkste dorp van de gemeente Odoorn. Het dorp telde in 1612 112 inwoners, tegen Odoorn 92 en Valthe 61. Toen de ontginning van de Exloër- en Valthervenen startte, werd het dorp al snel overvleugeld door 2e Exloërmond en vooral Valthermond.

Veel Drentse zanddorpen werden vroeger geteisterd door grote dorpsbranden. Ook Exloo ontkwam daar niet aan: in 1884 brandden achttien woningen in het dorp volledig af. Ook het gemeentehuis, dat in 1870 verhuisd werd van Odoorn naar Exloo en ondergebracht was in logement Bussemaker, viel ten prooi aan de vlammenzee. Daarvoor zetelde het zowel in Valthe als in Odoorn in een deel van een boerderij.

Aan het begin van de twintigste eeuw kreeg ook Exloo een halteplaats aan de spoorlijn Emmen-Gasselternijveen van de Noordoosterlocaalspoorweg-Maatschappij. In die tijd werd ook gediscussieerd over de plaats waar het gemeentehuis van Odoorn moest komen. Bussemaker kreeg het voor elkaar dat het gemeentehuis in Exloo bleef door de daarvoor benodigde grond aan de gemeente te schenken. De inwoners van 2e Exloërmond, die hard hadden gestreden voor een gemeentehuis in hun dorp, waren niet blij met deze beslissing. In 1943 werd het gemeentehuis in Exloo opnieuw getroffen door brand. Door het in brand steken van het gemeentehuis probeerde het verzet het bevolkingsregister te vernietigen, hetgeen overigens niet lukte.