Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland


Foto's Gees
Dorpsstraat

Gees • Dorpsstraat 1 t/m 41 • Lente 2010


Foto's Gees
Tilweg

Gees • Tilweg 1 t/m 23 • Lente 2010


Foto's Gees
Tilweg

Gees • Tilweg 1 t/m 23 • Lente 2011

Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Gees


Luchtfoto's Gees / foto's Gees
Algemene luchtfoto's / foto's van Gees
Koopzondagen Gees

A t/m G G t/m S S t/m Z
De Brinkies Goringdijk Schaapveensweg
De Kamp Holtweg Tilweg
Dorpsstraat Lutmarsweg Verl Hoogeveense Vaart
Goringbos Oude Steeg Wethouder H Euvingstraat
Informatie over
Gees

Gees (Drents: Gies) is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Coevorden, met ongeveer 610 inwoners (1 januari 2004).

Gees is een esdorp, wat nog goed te zien is aan de vele Saksische boerderijen. Een deel van het dorp ten oosten van de Dorpsstraat, de doorgaande weg, is beschermd dorpsgezicht. Gees heeft verder maar zeer weinig nieuwbouw en heeft daardoor zijn oorspronkelijke karakter goed weten te bewaren.

Gees is sterk op toeristen gericht: verspreid rond het dorp liggen enkele kleine vakantieparken. Afgezien van de boerderijen is een opvallende bezienswaardigheid in het dorp, de Steen van Gees: een enorme zwerfkei. Deze ligt voor de deur bij het gelijknamige restaurant-partycentrum. Het is de grootste zwerfkei van Drenthe. De belangrijkste bezienswaardigheid ligt echter een kilometer buiten het dorp: de galerie en beeldentuin Dehullu.

Veel voorzieningen zijn er niet in Gees: behalve het restaurant is er alleen nog een buurtsuper, een VVV-kantoor en een ijssalon annex tearoom. Wel zijn er nog enkele ateliers te vinden. Gees telt twee bescheiden kerken: een gereformeerde en een vrijgemaakt gereformeerde kerk. De meeste bewoners waren echter van oudsher Nederlands Hervormd en kerkten in Oosterhesselen, waar Gees tot 1 januari 1998 ook gemeentelijk onder viel. Verder heeft het dorp nog een openbare en een protestants-christelijke basisschool.

De marke van Gees kenmerkt zich enerzijds door grote essen en groenlanden langs de Geeserstroom, die de komende jaren hermeanderd zal worden. De helft van het dorpsgebied wordt echter ingenomen door de bossen en heidevelden van de 1.600 ha. grote Boswachterij Gees (Staatsbosbeheer). Deze bossen zijn in de jaren dertig aangepland op de heidevelden. Met de Hooge Stoep is er echter nog een groot heideveld bewaard gebleven.