Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland


Foto's Hoogersmilde
Beilervaart

Hoogersmilde • Beilervaart 1 t/m 5 • Richting Hogersmilde. Foto Klaas • Zomer 2007


Foto's Hoogersmilde
Beilervaart

Hoogersmilde • Beilervaart 1 t/m 5 • Lente 2011

Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Hoogersmilde


Luchtfoto's Hoogersmilde / foto's Hoogersmilde
Algemene luchtfoto's / foto's van Hoogersmilde
Koopzondagen Hoogersmilde

A t/m J J t/m P P t/m Z
Adriaan Pauwstraat J. Brugginkweg Prof. Dr. Obbinkstraat
Albinoweg Leeghwaterstraat Rijksweg
Beilervaart Lootenstraat Roelfsema Rzn-weg
Bosweg Marcelisstraat Schultestraat
Burg Servatiusstraat Mr. M. Alewijnstraat Sportlaan
Cliffortstraat Oranjekanaal Ulehakestraat
De Veldhuizen Persijnstraat Vaartweg
Hertenkamp Postbus van Veenstraat
Veldhuizenweg
Informatie over
Hoogersmilde

Smilde is de naam van de gemeente die tot 1998 de kern vormde van een aantal kleine dorpskernen: Bovensmilde, Smilde, Hijkersmilde, en Hoogersmilde.

De gemeente Smilde is gesitueerd aan beide zijden van de Drentsche Hoofdvaart, ten zuidzuidwesten van Assen. Het is een typisch voorbeeld van een lintdorp, met een lengte van circa 17 kilometer.

Sinds de gemeentelijke herindeling van 1998 zijn Bovensmilde, Smilde, en Hoogersmilde ingedeeld bij de administratieve gemeente Midden-Drenthe.


Geschiedenis

Op de grens van Bovensmilde en Veenhuizen ligt het Esmeer, een uitstekend voorbeeld van een pingoruïne, het overblijfsel van een geografische verschijning uit de ijstijd.

In 1834 scheidden 38 Hervormden zich af in navolging van ds. De Cock.

Jasper Klijn uit Smilde nam omstreeks 1850 het initiatief tot de aanleg van het Oranjekanaal dat aansluit aan de Drentsche Hoofdvaart. Het Drentse dorp Klijndijk is naar hem vernoemd.

In 1959 werd de televisietoren in Smilde in gebruik genomen. Met een hoogte van 303,5 meter is het de hoogste constructie in het noorden van Nederland.

De amateurarcheoloog Tjerk Vermaning (geb. 1929, gest. 1987) en zijn vrouw woonden jarenlang in een woonboot in de Drentsche Hoofdvaart, nabij de televisietoren in Smilde. Hij vond veel vuistbijlen uit de steentijd in dit gebied. Zijn vondsten leidden tot veel controverse.

In 1977 (23 mei) kwamen radicale aanhangers van de beweging Republik Maluku Selatan in het nieuws door de bezetting van een basisschool in Bovensmilde. Deze gijzeling vond tegelijk plaats met de treinkaping bij De Punt.

Op 12 oktober 2005, om 18.06 uur, werd een aardbeving waargenomen in de kernen Bovensmilde, Smilde, en Hooghalen. De beving had een kracht van ongeveer 2,5 op de schaal van Richter. In Noord-Nederland worden vaker lichte bevingen gevoeld, die worden veroorzaakt door aardgaswinning in de provincie Groningen.


Geboren in Smilde

  • Henny van Andel-Schipper (29 juni 1890 - overleden in Hoogeveen), Nederlands oudste mens ter wereld, van 29 mei 2004 tot haar overlijden, 30 augustus 2005. In haar jonge jaren gaf zij les aan de Openbare Lagere School in Bovensmilde.
  • Herbert Dijkstra (13 juli 1966), Nederlands schaatser, wielrenner en sportverslaggever.
  • Henriet Bosker - v.d. Meer (1968). Nederlands all-round kampioene schaatsen in 1989. In 2003 Zwitsers kampioene op diverse afstanden en Zwitsers allroundkampioene. Deelneemster aan Worldcup-wedstrijden en het EK in 2004.
  • Arja Peters (1925 - 1996), pseudoniem van Chinny van Erven. Nederlands schrijfster.
  • Carry van Bruggen (1881 - 1932), eigenlijk Carry van Bruggen - de Haan, tweelingzus van Jacob. Nederlands schrijfster.
  • Jacob Israël de Haan (1881 - 1924), tweelingbroer van Carry. Nederlands schrijver.