Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland


Foto's Roderwolde
Hoofdstraat

Roderwolde • Hoofdstraat 38 t/m 80 • Olie-en korenmolen Woldzigt uit 1852. Foto genomen op: 21 juni 2006 • Lente 2006


Foto's Roderwolde
Hoofdstraat

Roderwolde • Hoofdstraat 1 t/m 27 • Nederlands Hervormde Jacobskerk uit 1831. Foto genomen op: 21 juni 2006 • Lente 2006


Foto's Roderwolde
Hoofdstraat

Roderwolde • Hoofdstraat 1 t/m 27 • Nederlands Hervormde Jacobskerk uit 1831. Foto genomen op: 21 juni 2006 • Lente 2006


Foto's Roderwolde
Hoofdstraat

Roderwolde • Hoofdstraat 38 t/m 80 • Oliemolen Woldzigt. Foto gemaakt in mei 2001 • Lente 2001


Foto's Roderwolde
Hoofdstraat

Roderwolde • Hoofdstraat 38 t/m 80 • Oliemolen Woldzigt. Foto gemaakt in mei 2001 • Lente 2001

Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Roderwolde


Luchtfoto's Roderwolde / foto's Roderwolde
Algemene luchtfoto's / foto's van Roderwolde
Koopzondagen Roderwolde

A t/m H H t/m P P t/m Z
Achtersteweg Hansenkamp Pastorielaan
Bovenland Hoofdstraat Roderwolderdijk
De Hoek Hooiweg Sandebuur
Diaconielaan Kruiskamp Sandebuursedijk
Informatie over
Roderwolde

Roderwolde (Drents: Rowol) is een dorp in de kop van de Nederlandse provincie Drenthe, behorend tot de gemeente Noordenveld.

Doordat het dorp geen grote doorgaande wegen heeft is het aloude landelijke karakter grotendeels behouden gebleven.

Samen met het naburige Sandebuur heeft het zo'n 500 inwoners, waarvan het meerendeel forens is.

Roderwolde ligt aan de oude wegverbinding van Roden naar de stad Groningen. Door de aanleg van de nieuwe weg tussen Peize en Groningen aan het eind van de negentiende eeuw verloor Roderwolde deze functie.

Wandelend dorp


Een bijzonder kenmerk van Roderwolde is dat het dorp gedurende de afgelopen eeuwen is verhuisd. Dit is te zien aan de plaats van de begraafplaats die bijna een kilometer buiten het dorp ligt. Op oude kaarten is te zien dat ooit het dorp rond deze begraafplaats lag. Waarom men de bewoning heeft verplaatst is niet geheel duidelijk maar men vermoedt dat dit te maken heeft met de grondwaterstand.

Woldzigt


Blikvanger in het dorp is de grote windmolen "Woldzigt" uit 1852 die nog regelmatig in bedrijf is. Uniek aan deze molen is dat deze zowel voor het malen van graan als voor het slaan van olie kan worden gebruikt. De molen is geregeld in bedrijf en eromheen worden vaak activiteiten georganiseerd.

Jakobskerk


De kleine witte Jacobskerk werd gebouwd in 1831. Het oude twaalfde-eeuwse kerkje bij Sandebuur werd toen afgebroken. Voor de bouw van het spitse torentje werd destijds gebruik gemaakt van de stenen van de middeleeuwse kerk. Van het oude kerkgebouw zijn alleen nog de zandstenen doopvont uit 1560, de kerkklok uit 1634 en de kerkbeker uit 1651 bewaard gebleven.

de Haven


Het haventje van Roderwolde werd op vrijdag 19 mei 2006 onder barre weeromstandigheden heropend. Voor de opkomst van transport over de weg was dit haventje, en daarmee de vaarverbinding via het Peizerdiep van levensbelang voor het dorp. Zo werden nagenoeg alle producten voor en van de molen Woldzigt door het beurtschippersgeslacht Belga over het water vervoerd. Na de aanleg van een verharde weg naar Groningen in 1934 verruilde Belga de schepen om voor vrachtwagens. De haven raakte meer en meer in onbruik en werd uiteindelijk in 1964 gedempt. Op het vrijkomende stuk grond bouwde transportbedrijf Belga een loods. Nadat de loods in 1999 afbrandde verplaatste Belga zijn bedrijf naar Roden. Al snel gingen stemmen op om het haventje weer in ere te herstellen. Op initiatief van Dorpsbelangen werd een werkgroep ingesteld en met ondersteuning van de Brede Overleggroep Kleine Dorpen werd de reconstructie onderzocht en voorbereid.

Naar verwachting zal het haventje nieuwe impulsen bieden voor toerisme. Bijkomend voordeel is de betekenis als bluswatervoorziening voor een brandgevoelig object als de nabijgelegen molen.

Artikel in Noorderbreedte over heropening van de haven