Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland


Foto's Valthermond
Algemeen

Valthermond


Foto's Valthermond
Algemeen

Valthermond


Foto's Valthermond
Rooilaan

Valthermond • Rooilaan 43 t/m 73 • Lente 2006


Foto's Valthermond
Veenbeslaan

Valthermond • Veenbeslaan 2 t/m 14 • Uitzicht op akkerland vanuit Veenbeslaan • Herfst 2005


Foto's Valthermond
12e Laan

Valthermond • 12e Laan 1 t/m 13 • 12e laan • Zomer 2005


Foto's Valthermond
12e Laan

Valthermond • 12e Laan 1 t/m 13 • 12e laan • Zomer 2005

Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Valthermond


Luchtfoto's Valthermond / foto's Valthermond
Algemene luchtfoto's / foto's van Valthermond
Koopzondagen Valthermond

A t/m K K t/m S S t/m Z
Valtherdijk Kavelingen Sportlaan
12e Laan Kevelinglaan Valtherblokken-Noord
24e Laan Kleine Turfstraat Valtherblokken-Zuid
49e Laan Laan 1917 Veenbeslaan
72e Laan Markeweg Veenmoslaan
84e Laan Musselweg Vrijheidslaan
Bolsterlaan Noorderdiep Vurenlaan
De Wieke PostApart Wilhelminalaan
Dikke Turfstraat Postbus Willem Weysingel
Doorsnee Roelof Tuinstraat Wollegras
Drentse Mondenweg Rolstraat Zandwal
Gildeweg Rooilaan Zetveld
Hooistukken Schoolstraat Zuiderdiep
Informatie over
Valthermond

Valthermond is een dorp in Zuidoost Drenthe. Het heeft 2e Exloërmond, Valthe, Nieuw-Weerdinge en Musselkanaal als buurdorpen.
De geschiedenis van het dorp gaat een eind terug in de tijd: in 2003 vierde het dorp zijn 150 jarig bestaan. En vanaf de eerste beginselen is het dorp zich steeds blijven ontwikkelen. Van een aantal hutjes op de hei tot wat het nu is, een dorp met zo?n 3400 inwoners.
De geschiedenis van het Drentse dorp Valthermond is verbonden met het veen, voordat de Vathervenen werden ontgonnen had het gebied de aanblik van een woestenij: een groot moerasgebied met heide en hier en daar wat bosjes.
In 1853 begon met het verlengen van het Stadskanaal vanaf de IJzeren Klap in Musselkanaal richting Valthe. Maar het graven ging niet snel genoeg en daarom besloten ze om een hoek van de Valthervenen af te snijden. Dit heeft tot een uniek planologisch resultaat geleid, waar alle 19e eeuwse bestaan uit loodrecht op elkaar staande veenafgravingen loopt het voorste deel van Valthermond, de kavelingen genaamd, enkelkanaals scheef ten opzichte van Stadskanaal.

Van oudsher liep er een oude veenweg (de Valtherdreef) tussen de IJzeren Klap en Valthe, deze weg vormde tevens de grens tussen het Exloerveen en het Valtherveen. Aan de zuidkant werd het Valtherveen begrensd door de Valtherdijk die Valthe naar Zandberg liep. Het Valtherveen werd door een rooi, dat was de middellijn van tussen Valtherdreef en Valtherdijk, gescheiden in Noorder en Zuiderplaatsen. Deze plaatsen waren zo?n 11 tot 13 hectare groot.
Op deze rooi werden ten tijde van de vervening een tijdelijke weg aangelegd, ook de eerste (tijdelijke) woningen stonden aan deze rooi.

Valthermond is in tegenstelling tot de meest gebruikte methode (een kanaal), met een twee-kanalen systeem aangelegd. Door de noorderplaats liep het ene kanaal en door de zuiderplaats de andere. Van de noorderplaats werd tussen het ene kanaal en de rooi een stuk uitgehaald: ?een vooraf?. Hetzelfde gebeurde op de zuiderplaats tussen het daardoor heen lopende kanaal en de rooi, en zo kwamen er steeds vooraffen tegen elkaar aan te liggen. De oude dreef werd nu aangesloten op de vooraffen. Om op de veenplaatsen tegenover de vooraffen te kunnen komen werden over de kanalen loopbruggen aangelegd die bij het passeren van de schepen afgedraaid konden worden. Voordat en evenwel aan bewoning viel te denken, moest het veen eerst worden afgegraven en de ontwatering van de veenplaatsen verder geregeld worden.