Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland


Foto's Gauw
Boeijengastrjitte

Gauw • Boeijengastrjitte 1 t/m 35 • We komen in het Friese dorp Gauw via de Boeijengastrjitte. Foto Jan Dijkstra. • Zomer 2010


Foto's Gauw
Boeijengastrjitte

Gauw • Boeijengastrjitte 1 t/m 35 • Dit mooie boerderijtje op een zogenaamde huisterp staat misschien ook wel aan de Boeijengastrjitte. Om dat Gauw zo´n langgerekt dorp is, is dat best mogelijk. Is het niet zo dan hoor ik dat wel. Foto Jan Dijkstra. • Zomer 2010

Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Gauw


Luchtfoto's Gauw / foto's Gauw
Algemene luchtfoto's / foto's van Gauw
Koopzondagen Gauw

A t/m D D t/m D D t/m Z
Boeijengastrjitte De Eker De Skalter
De Clegauwe De Kamp Tsjemlan
Informatie over
Gauw

Gauw (Fries: Gau) is een dorp met ruim 300 inwoners in het lage midden van Friesland (Fryslân) in de gemeente Wymbritseradiel. Het ligt ongeveer 5 km ten noordoosten van Sneek, in de Lege Geaën; een streek van dorpen ten noorden van het Sneekermeer.

De naam heeft niets te maken met de snelheid van de inwoners, maar is afkomstig uit het oud-Fries. De oude naam Clegawe betekent zoiets als vaart waarlangs het vee vervoerd wordt.
Er zijn sporen van bewoning gevonden uit de 3e eeuw. Maar pas in 1256 wordt het dorp voor het eerst genoemd. Vroeger was het voornamelijk een boerendorp. Veel inwoners hebben tegenwoordig hun werk elders, bijvoorbeeld in Sneek.

Gauw heeft een goede basisschool en een peuterspeelzaal. Ook kent het dorp nog een levendig verenigingsleven, dat zich concentreert in het dorpshuis "Us Gebou". Door de ligging dicht bij Sneek is Gauw in trek bij mensen die bij de stad willen wonen, maar toch ook graag de ruimte van het platteland zoeken.

Na het vertrek van de warme bakker, de slager en de SRV-man is de middenstand nagenoeg verdwenen. Voor de dagelijks boodschappen is men dus aangewezen op de supermarkt in Scharnegoutum of Sneek.