Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland


Foto's Munnekezijl
De Schans

Munnekezijl • De Schans 12 t/m 26 • Zomer 2012

Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Munnekezijl


Luchtfoto's Munnekezijl / foto's Munnekezijl




Algemene luchtfoto's / foto's van Munnekezijl
Koopzondagen Munnekezijl

A t/m K K t/m P P t/m Z
Asterstraat Kruisstraat Poorthoek
De Schans Lauwerswal Postbus
Goudsbloemstraat Methardusstraat Stadsweg
Hooge Zuidwal Nittersweg Vioolstraat
Kerkstraat Olde Borchweg W van der Ploegweg
Kolkstraat Patrimoniumstraat Zijlstraat
Zwarteweg








Informatie over
Munnekezijl

Munnekezijl (Nedersaksisch: Muntjesiel) is het meest oostelijk gelegen dorp van de gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland, Friesland en heeft 537 inwoners.

Het dorp ligt aan het Munnekezijlsterried, tegen de grens met de provincie Groningen. Watersporters kunnen terecht in passantenhaven 't Eiland. Ongeveer 4 kilometer ten noorden van het dorp achter de dijk is de proefboerderij 'Kollumerwaard' te vinden. Daar wordt onderzoek verricht naar akkerbouw- en vollegronds-groentegewassen. Ook heeft het dorp
een dorpshuis (de Schans), een christelijke basisschool 't Oegh en de Munnekezijlstermolen die ook wel 'Rust Roest' wordt genoemd. Hij is als pelmolen gebouwd maar nu als korenmolen in gebruik. Ten zuiden van het dorp ligt een oud boogbruggetje uit 1802, genaamd "het Piepke".


Geschiedenis

Munnekezijl is een komdorp dat in de late Middeleeuwen is ontstaan bij de in 1476 door de cisterciënzer monniken van Gerkesklooster geslagen sluis in de Lauwers die het door hen ingedijkte land moest beschermen. De sluis is een paar keer verlegd en vernieuwd. Er is aan het einde van de 16e eeuw een verdedigingsschans aangelegd. De bouw van de huidige sluis in 1741 vormde een onderdeel in de verbetering van het Zijldiep en Munnekezijlsterried.

In de jaren 1874/1877 is de dijk van Nitterhoek en Zoutkamp aangelegd en zo werden de dijken bij Munnekezijl slaperdijken en had de sluis geen zeekerende functie meer. In 1882 werd iets oostelijker ter bevordering van de afwatering een stroomkanaal gegraven en een grote spuisluis aangelegd. Deze indrukwekkende sluis bestaat uit elf afsluitbare stroomgaten en aan de buitenzijde een van steunberen voorziene hoge keermuur. Aan de binnenzijde is een brug over de stroomgaten gelegd. De nederzetting die zich ten westen van de sluis ontwikkelde, is, ondanks dat er in 1665 al een kerk werd gesticht, lang een buurschap onder Burum gebleven.