Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland


Foto's Raard
Algemeen

Raard - raard in de sneeuw


Foto's Raard
Van Kleffensweg

Raard • Van Kleffensweg 1 t/m 19 • Zie eens hoe mooi het terpdorp Raard onder een mooie wolkenlucht in het Friese landschap ligt in de Gemeente Dongeradeel. Ook zien we de 13e Eeuwse Johannes de Doper kerk. Raard heeft 230 inwoners Foto Jan Dijkstra. • Zomer 2009

Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Raard


Luchtfoto's Raard / foto's Raard
Algemene luchtfoto's / foto's van Raard
Koopzondagen Raard

A t/m D D t/m L L t/m Z
Bannerhuis De Tange Lindenlaan
De Buorren It Fintsje Spriens
Van Kleffensweg
Informatie over
Raard

Raard is een terpdorp in de gemeente Dongeradeel, in de Nederlandse provincie Friesland.

De terp waarop het dorp staat is deels afgegraven en dit kan men aan de noorkant heel duidelijk zien. Hier werd in 1870 Van Kleffensweg die loopt naar Lichtaard aangelegd. Naast de weg ligt er in het afgegraven deel de ijsbaan van het dorp. In de oude kern van het dorp wonen een kleine 100 mensen, met het buitengebied meegerekend kende het in 2000 zo'n 220 inwoners.

Raard is een oud dorp. Er wordt gezegd dat er al enkele eeuwen voor het begin van de jaartelling mensen hebben gewoond.

Op de terp die nog over is staat de Hervormde kerk van het dorp. Deze dateert van de 13e eeuw. De kerk is geweid aan Johannes de Doper. De toren is in 1787 gebouwd. De kerk zelf heeft een Romaanse bouwstijl. Kenmerkend aan de kerk en de bouwstijl zijn de dikke muren en de kleine boogvensters. Het koor is het oudste gedeelte van de kerk. De kerk is nu deels een museum, het museum Oerka. De kerk is handen van de Stichting Oude Friese Kerken, die lieten in 1988 de kerk restaureren.

In deze kerk predikte de Nederlandse predicant en dichter Piet Paaltjens alias François Haverschmidt, hij was er predicant tijdens de periode dat hij ook predicant was in Foudgum.

Een belangrijke familie uit het dorp zijn de van Kleffens. Deze familie was lang heer en meester in Raard geweest, daarnaast ook namen ze een belangrijke plaats in de Grietenij. Later hebben ze ook invloed in Dokkum gehad. De van Kleffens heeft een aantal burgemeesters en wethouders voor Dokkum geleverd. Eén van de bekendste telgen van de familie is Eelco Nicolaas van Kleffens, die minister van Buitenlandse zaken was in het kabinet Gerbrandy.

De weg die naar Lichtaard loopt is vernoemd naar de familie, de Van Kleffensweg, aan deze weg naar staan 2 monumentale boerderijen, de Noord en de Zuid Kleffens.