Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland


Foto's Stroobos
Friese Streek

Stroobos • Friese Streek 11 t/m 39 • Zomer 2011

Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Stroobos


Luchtfoto's Stroobos / foto's Stroobos
Algemene luchtfoto's / foto's van Stroobos
Koopzondagen Stroobos

A t/m H H t/m P P t/m Z
Dorpsterweg Het Breed Postbus
Friese Streek Hoendiep Noordzijde Sarabos
Groningerstreek Miedweg Z Kooistraat
Hellingstraat Oude Vaart
Informatie over
Stroobos

Stroobos (Fries: Strobos) is een dorp in de Friese gemeente Achtkarspelen. Het is het oostelijk deel van het tweelingdorp Gerkesklooster-Stroobos. Samen met Gerkesklooster telt het dorp 1775 inwoners (1 jan. 2006).

De dorpen vormen één aaneengesloten geheel. Tot 1993 werd het dorp Stroobos doorsneden door de grens met de gemeente Grootegast, die tegelijk ook de grens met de provincie Groningen vormde. Omdat dit allerlei praktische bezwaren gaf, is het Groningse deel van Stroobos naar Achtkarspelen overgegaan. De ligging aan het Prinses Margrietkanaal/Van Starkenborghkanaal is al zeer lang van groot belang voor deze dorpen. De industrie kreeg daardoor al vroeg een kans, en in de twee dorpen zijn dan ook enige grote bedrijven gevestigd. In 1850 werd te Stroobos de scheepswerf Barkmeijer gesticht. Het bedrijf bestaat nog steeds.

Aantal woningen:
Gerkesklooster: 343
Stroobos: 123


Geschiedenis

De naam zou voor het eerst zijn gebruikt in 1655, toen het Hoendiep werd gegraven, en zou verwijzen naar onderkomens van stro voor de arbeiders die het kanaal groeven.
Stroobos heeft zijn sporen verdiend in de wereld van scheepvaart en handel, daar het op de provinciegrens lag en een sluis had. De vaart naar Dokkum heet niet voor niets Stroobosser trekvaart. Tot in de jaren vijftig had de stad Groningen een kanaal naar het Hoendiep waarin de naam Stroobos voorkwam.