Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland


Foto's Heerewaarden
Algemeen

Heerewaarden


Foto's Heerewaarden
Sluis St.Andries

Heerewaarden • Sluis St.Andries 1 t/m 3 • Herfst 2006


Foto's Heerewaarden
Huizendijk

Heerewaarden • Huizendijk 2 t/m 8 • Huizendijk 8 • Herfst 2007


Foto's Heerewaarden
Veerstraat

Heerewaarden • Veerstraat 1 t/m 21 • Lente 1977

Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Heerewaarden


Luchtfoto's Heerewaarden / foto's Heerewaarden
Algemene luchtfoto's / foto's van Heerewaarden
Koopzondagen Heerewaarden

A t/m L L t/m S S t/m Z
Achter de Boogerden Langestraat Secretaris Janssenstraat
Achterstraat Maasdijk Singel
Bato's Erf Maasstraat Sint Andries
Buitenpad Molendijk Sluis St.Andries
Bukestraat Neeskesweide Steeg
Burgemeester Woltersstraat Noorderhoek Van Heemstraweg
De Kop Notger van Luikhof Variksestraat
Doctor Willem Dreesstraat Oostenhoek Veerstraat
Fruithof Oude Oven Veluwe
Heerewaardensestraat Overlaatweg Voorne
Hogestraat Palingstraat Voorneseweg
Hogewaard Peerakker Vossenweide
Huizendijk Postbus Zalmstraat
Korte Valksestraat Schokkerstraat
Informatie over
Heerewaarden

Heerewaarden is een dorp in de gemeente Maasdriel in de provincie Gelderland. Het dorp telt 1.448 inwoners (1 januari 2006). Het dorp Heerewaarden ligt fraai in de smalle oeverwalstrook tussen de Maas en de Waal in de (Bommelerwaard). Heerewaarden grenst met beide zijden aan het water en is gebouwd op een terp. Vroeger was er een open verbinding tussen beide rivieren. Ten noorden van het dorp ligt de Heerewaardense Afsluitdijk. Bij het gehucht Veluwe komen drie dijken (Waaldijk, de Maasdijk en de Afsluitdijk) bij elkaar in het Drie Dijkenpunt.

Rond het jaar 1000 was de eerste vermelding als ?Heriwarda?. Door de gunstige ligging heeft het dorp zich in de middeleeuwen sterk ontwikkeld. In de Tachtigjarige Oorlog bleek de strategische ligging. Spanjaarden en Hollanders hebben er veel gevochten. In die tijd zijn twee forten gebouwd waarvan de sporen nu nog in het landschap te zien zijn: De Voorn en (oud) Fort St. Andries. Een derde fort, Nieuw Fort St. Andries, uit begin 19e eeuw is sinds de Tweede Wereldoorlog een ruïne.

De oude dorpskern van Heerewaarden omvat een groot aantal cultuurhistorisch waardevolle gebouwen. Een opvallend pand is het (voormalige) gemeentehuis annex polderhuis naast de kerk. Dit pand is opgetrokken in een renaissancestijl met een trapgevel. Er zijn rijke gevelversieringen boven de kozijnen en lijstwerk te zien. De authentieke bebouwing is voornamelijk gesitueerd aan de kronkelende Hogestraat. Aangezien deze bebouwing vanaf de doorgaande route niet waarneembaar is, zijn de cultuurhistorische waardevolle delen min of meer "verborgen schoonheden". Met name aan de noordzijde van het dorp is sprake van een fraaie overgang naar het omringende landschap.

Bij het dorp bevindt zich een jachthaven en een camping. Deze zijn sterk op de Maas en het recreatiegebied "de Lithse Ham" georiënteerd. Door de fraaie landschappelijke ligging is het dorp het startpunt voor recreatieve tochten langs de rivieren en door het natuurontwikkelingsproject Fort St. Andries.

Heerewaarden had vroeger een grote vissersgemeenschap. De Waal en de Maas waren tientallen jaren geleden nog erg rijk aan paling en zalm. In de tuin van het Bezoekerscentrum De Grote Rivieren staat nog een oud palingschokker, een schip dat gebruikt werd voor het riviervissen.


Trivia

  • Het volkslied van Heerewaarden is het zelfde volkslied met dezelfde melodie als dat van Rosmalen. Alleen daar waar Rosmalen wordt gezongen, wordt in Heerewaarden Heerewaarden gezongen.