Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland


Foto's Rhenoy
Lingedijk

Rhenoy • Lingedijk 2 t/m 58 • Schaatsen op de linge Zie http://www.betuwefoto.eu/ • Winter 2009


Foto's Rhenoy
Algemeen

Rhenoy - Bloesem in Rhenoy zie www/betuwefoto.eu

Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Rhenoy


Luchtfoto's Rhenoy / foto's Rhenoy
Algemene luchtfoto's / foto's van Rhenoy
Koopzondagen Rhenoy

A t/m K K t/m N N t/m Z
Beschuinse Kleine Steeg Nieuwe Steeg
Breezij Kornelis van Wijnenstraat Parallelweg
De Brink Lingedijk Postbus
De Paay Lingedijk AB Rhenoyseweg
Dijkstraat Meester A J Lansstraat Schoolstraat
Dorpsstraat Middenstraat Tiendweg
Wethouder van Gamerenstraat
Informatie over
Rhenoy

Rhenoy is een dorp in de gemeente Geldermalsen dat ligt aan de Linge tussen Geldermalsen en Leerdam. Het dorp heeft iets meer dan 670 inwoners.
Rhenoy is ontstaan uit huizen die rond de Linge werden gebouwd en wordt voor het eerst genoemd in de stichtingsoorkonde van de abdij Mariënweerd in het jaar 1129. Rhenoy was samen met Beesd vele jaren verenigd in het Ambt van Beesd en Rhenoy. Een uitgebreid archief daarvan (periode 1539-1811) is te vinden in het Rijksarchief in Arnhem.


Dorpshuis

Aan de rand van Rhenoy staat het dorpshuis 'De Betuwe Poort'. Deze naam is bedacht vanwege het feit dat het aan de 'ingang' van de betuwe staat. Het is het enige dorpshuis in de gehele gemeente Geldermalsen, dat volledig eigendom is van een stichting. Deze stichting, St. Opwaarts genaamd, is opgericht in 1981 en bouwde met veel steun van dorpsgenoten in 1990 het nieuwe dorpshuis. Voor die tijd werd het gebouw 'St. Opwaarts' naast de Hervormde Kerk aan de dorpsstraat beheerd, dat noodgedwongen vervangen moest worden door het huidige dorpshuis.


Het Verenigingsleven

Rhenoy staat bekend als een actief dorp op het gebied van het verenigingsleven. Vereniging Dorpsbelangen Rhenoy afgekort V.D.R. is een vereniging die als doelstelling heeft, in Rhenoy de leefbaarheid in stand te houden en te bevorderen. De V.D.R. bestaat uit 7 bestuursleden.

De VDR heeft ook een eigen website waarmee ze het dorp wil blijven informeren. Deze website is te vinden onder 1


Wielrennen

De Stichting Wielerronde van Rhenoy organiseert elk jaar meerdere wielerevenementen.
Op de laatste zaterdag in mei wordt de wielerronde van Rhenoy verreden. Hieraan nemen elk jaar vele (inter)nationale bekende wielrenners deel. De Wielerronde wordt op de laatste dag van de jaarlijkse Rhenoyse feestweek verreden en deze week wordt zaterdag 's avonds afgesloten met een groots feest.
Al sinds 1994 organiseert het bestuur van de Stichting Wielerronde Rhenoy op de 3e zondag in januari de befaamde veldtoertocht ?De Tocht der Tochten?. Dorpshuis De Betuwepoort is het startpunt en de welkome thuisbasis voor de sportieve rijders. De tocht voert over dijken en boerenerven, door weilanden, grienden en het landgoed Mariënwaert. De rivier De Linge, die als een slang kronkelt door het Betuwse landschap, zal regelmatig in het gezichtsveld komen van de rijders.
Maar liefst drie keer (in de jaren 1995, 2000 en 2005) wist het bestuur Rhenoy op de kaart te zetten als finishplaats voor een etappe in Olympia's Tour. De winnaars waren respectievelijk Allard Engels, Wilco Zuijderwijk en Marvin van der Pluijm.