Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland


Foto's Vierakker
Boshuisweg

Vierakker • Boshuisweg 1 t/m 5 • Winter 2007

Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Vierakker


Luchtfoto's Vierakker / foto's Vierakker
Algemene luchtfoto's / foto's van Vierakker
Koopzondagen Vierakker

A t/m H H t/m K K t/m Z
Beckenstraat Heerlerweg Kapelweg
Boshuisweg IJselweg Koekoekstraat
Den Elterweg IJzerhorst Leestenseweg
Vierakkersestraatweg
Informatie over
Vierakker

Vierakker is een dorp in de gemeente Bronckhorst, in de Nederlandse provincie Gelderland Het ligt tussen Zutphen, Vorden, Wichmond en Baak in.

Tot 1 januari 2005 behoorde Vierakker tot de gemeente Vorden. Het dorp werkt heel veel samen met Wichmond, het dorp ernaast, zo is de school voor kinderen uit beide plaatsen, evenals de peuterspeelzaal en de diverse verenigingen.

Het dorp is ontstaan rond de adellijke havezate ?t Huis Vieracker, die eerder de Mengerink werd genoemd en later Mengerink off Vieracker en Mengerink van Vieracker.

In de 14e eeuw ontstond er een belangrijk huis van Henrick van Suderoes, of dat huis toen al middeleeuwse versterking had is niet bekend. De hoofdgebouw werd begin 1890 afgebroken, nadat het ondeugelijk was geworden, en iets ten oosten van de oorspronkelijke ligging opnieuw gebouwd. Vele families met al dan niet kortstondige invloed hebben in het huis gewoond. In de 20e eeuw woonde Jonkheer Charles Joseph Maria Ruijs de Beerenbrouck in het huis, deze was getrouwd één van de dochters de familie Van der Heyde. Toen de Jonkheer in 1936 plots overleed werd hij in Vierakker onder grote belangstelling van vele prominenten begraven.

Ondanks dat Vierakker groter was geworden dan Wichmond (in 1810 kende Vierakker 404 inwoners tegenover 291 in Wichmond) had het eeuwen lang geen eigen kerk. Daar kwam in 1869/1870 verandering in, toen werd er een Rooms-katholieke kerk gebouwd. Deze is de Sint Willibrorduskerk genoemd, die momenteel (in 2006) wordt gerestaureerd. Naast de vrij grote kerk staan er ook een pastorie en een kosterswoning in het dorp.