Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland


Foto's Zutphen
Algemeen

Zutphen - Het bronzen beeld 'De Dwerg en de Eend' van Erik Buijs vindt u sinds 1996 op het Plantsoen bij de Vispoorthaven. Wellicht zult u, samen met de dwerg in het gras, tevergeefs op zoek zijn naar de in de titel van dit kunstwerk genoemde eend. Het dier dat bij installatie van de sculptuur in 1996 in de boom was bevestigd, bestond echter uit vet en vogelzaad en het is dan ook door de vogels opgegeten.


Foto's Zutphen
Algemeen

Zutphen - De Vispoorthaven, fraai gelegen aan de IJssel, vlakbij het stadscentrum. De foto is gemaakt vanaf het Vispoortplein in de richting van de 'Bult van Ketjen'.


Foto's Zutphen
Zaadmarkt

Zutphen • Zaadmarkt 44 t/m 72 • De Dekenije vormt van oorsprong de ambtswoning van de Deken. • Herfst 2010


Foto's Zutphen
Kerkstraatje

Zutphen • Kerkstraatje 1 t/m 5 • Waar het Kerkstraatje haar naam aan ontleent wordt vanaf de Zaadmarkt al snel duidelijk. Het straatje komt uit in de Rodetorenstraat, bij het Kerksteegje. • Herfst 2010


Foto's Zutphen
Algemeen

Zutphen - Tegenover Museum Henriette Polak aan de Zaadmarkt in Zutphen is de ingang naar de Oude Bornhof. Op de poort staan stenen beelden die aangeven waar het hofje voor werd gebouwd. Hier sleten de oudjes hun godvruchtige laatste dagen.


Foto's Zutphen
Zaadmarkt

Zutphen • Zaadmarkt 44 t/m 72 • In de dertiende eeuw werd de positie van Zutphen steeds sterker. Zutphense schippers verkregen privileges van de graaf van Holland en Zeeland voor de handel in zout uit Zeeland en West-Brabant. Zout was toen een kostbaar product. De straatnaam Zaadmarkt (saltmarkt, zoutmarkt) herinnert hier nog aan. • Herfst 2010

Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Gelderland > Zutphen > Algemeen




Satellietfoto van Algemeen te Zutphen

Let op: Satellietfoto of kaart kan afwijken!



Foto galerij Algemeen te Zutphen
Ter hoogte van de monding van de Berkel (aan de IJsselkade) heeft men prachtig zicht op de IJsselbrug (stroomafwaarts richting Deventer). Ondanks de lage waterstand in het voorjaar van 2011 is scheepvaart zoals de foto laat zien nog steeds mogelijk, het hefgedeelte van de brug behoeft voorlopig niet in beweging te komen, de schepen kunnen er immers met gemak onderdoor. Een prettige bijkomstigheid voor de verkeersdeelnemers op de brug.
Eden Hotel Zutphen bevindt zich aan het 's Gravenhof, midden in de stad. Het interieur vormt een bijzondere combinatie van architectuur en kunst. In het hotel bevinden zich zowel 17de en 18de eeuwse schilderijen als hedendaagse kunst.
Stadsgezicht vanuit De Hoven in de richting van het IJsselpaviljoen en bedrijventerrein De Mars, waar medio 2005 drie 85 meter hoge windmolens verrezen.
Gezicht op de 'Bult van Ketjen', de monumentale Walburgkerk en de toegang naar de Vispoorthaven. Het is slechts een van de vele sfeervolle plekjes die Zutphen rijk is.
Deze weg loopt vanuit De Hoven door tot aan de IJssel, waar men volop kan genieten van het prachtige stadsfront, de druk bevaren IJssel en m.n. bij mooi weer van de 'strandjes'. Vergeet niet een fototoestel mee te nemen !
De Oude IJsselbrug stamt van vlak na de Tweede Wereldoorlog en is een zgn. hefbrug. Het toeval wilde dat in 1945 een brug klaar lag die voor Breukelen was bedoeld. Zo is Zutphen een van de eerste plaatsen die weer een definitieve oeververbinding had. Met een groot feest neemt Zutphen de brug op 15 januari 1946 in gebruik. Hoewel het meeste verkeer tegenwoordig gebruik maakt van de nieuwe IJsselbrug, ook bekend als de Cortenoeversebrug, is de oude IJsselbrug nog steeds cruciaal voor de verkeersafwikkeling in Zutphen. De vraag is voor hoe lang. De brug lijkt negen levens te hebben.
'De lopende man' van Peter Erftemeijer vormt sinds 1989 een vertrouwd beeld bij het binnenrijden van de stad aan de Hovense kant.
Ingang van het NS-station (rijksmonument) aan het Stationsplein. Links op de foto bevindt zich de entree van de gratis bewaakte ondergrondse fietsenstalling.
Bijgebouwen, behorende tot de monumentale Sint Jans- of Nieuwstadskerk. De foto is gemaakt vanuit de Dieserstraat in de richting van de Lievevrouwestraat.
Station Zutphen werd geopend in 1865 aan de staatslijnen Arnhem - Zwolle - Leeuwarden en Zutphen - Enschede - Duitsland. In 1876 en 1878 kwam daar nog de Oosterspoorweg Amsterdam - Apeldoorn - Zutphen en de lijn naar Winterswijk bij. Op de foto is het nieuwe ROC (Stationsplein) goed zichtbaar; de trein komt uit westelijke richting aanrijden (via de spoorbrug over de IJssel).
Het oude en nieuwe stadhuis, gefotografeerd vanaf Kerkhof.
Tegenover Museum Henriette Polak aan de Zaadmarkt in Zutphen is de ingang naar de Oude Bornhof. Op de poort staan stenen beelden die aangeven waar het hofje voor werd gebouwd. Hier sleten de oudjes hun godvruchtige laatste dagen.
De Vispoorthaven, fraai gelegen aan de IJssel, vlakbij het stadscentrum. De foto is gemaakt vanaf het Vispoortplein in de richting van de 'Bult van Ketjen'.
Het bronzen beeld 'De Dwerg en de Eend' van Erik Buijs vindt u sinds 1996 op het Plantsoen bij de Vispoorthaven. Wellicht zult u, samen met de dwerg in het gras, tevergeefs op zoek zijn naar de in de titel van dit kunstwerk genoemde eend. Het dier dat bij installatie van de sculptuur in 1996 in de boom was bevestigd, bestond echter uit vet en vogelzaad en het is dan ook door de vogels opgegeten.
Detail van het prachtige Mariaportaal van de Walburgkerk. Maria was de patroonheilige van de stad en van de parochie. Vandaar dat de kerk een fraai Mariaportaal heeft en dat Maria in de koorsluiting staat afgebeeld. Walburgis was in de elfde en twaalfde eeuw een populaire heilige. Haar verering werd met name bevorderd door de Utrechtse bisschop Burchard die in 1105 de Zutphense kerk na een brand herwijdde. Waarschijnlijk heeft hij toen het kapittel aan haar opgedragen.
De Walburgkerk, zoals die tussen de bomen door is te zien vanaf de Martinetsingel (ter hoogte van de Rechtbank). De kerk is het grootste monument van Zutphen en na een jarenlange restauratie één van de fraaiste monumenten van ons land.
Restanten van de oude stadsmuur met verdedigingstoren aan het eind van de Geweldigershoek, gezien vanuit de Isendoornstraat. Het zich daarachter bevindende modern vormgegeven woon-zorgcomplex Sint Elsabeth vormt een opvallend contrast.
Iedereen die Zutphen binnenkomt via de oude IJsselbrug wordt direct en onontkomelijk geconfronteerd met dit indrukwekkende Monument voor de wederopbouw van Titus Leeser. Net als in veel andere beelden heeft hij ook hier zijn ideeën vormgegeven aan de hand van vrouwenfiguren. De liggende vrouw symboliseert het oorlogsverleden van de stad; zij is gevallen en zelfs letterlijk ‘onthand’. De wederopbouw van Zutphen na de Tweede Wereldoorlog wordt uitgebeeld door de staande vrouw, die met wapperende haren en jurk de rechterarm in triomf omhoog steekt. De linker- hand ligt dramatisch op het voorhoofd, als uiting van de geleden ontberingen. In 1996 voorzag de Deventer kunstenaar Jan Slijkhuis het beeld van een opvallende, gele achtergrond.
De Sint Janskerk, ook wel bekend als Nieuwstadskerk, heeft een ranke 78 meter hoge spits. Van deze hallenkerk dateert het oudste gedeelte (het middenschip) uit de tweede helft van de 13e eeuw (oudste vermelding 1272). In de afgelopen 25 jaar is de Sint Janskerk grondig gerestaureerd en bezit nog middeleeuwse en neo-gotische schilderingen, een Maria-altaar en een Timpeorgel uit 1816. De Kerk wordt gebruikt voor de eredienst en concerten. Het Maria-kapel is dagelijks open van 10-17 uur.
Midden in de Agnietenhof ziet u een beeld, gemaakt door de kunstenaar Maïté Duval, van een 'Zuster van het Gemene Leven op het bleekveld'. Deze zusters vormden een religieuze groepering die aan het einde van de veertiende eeuw in Deventer ontstond rond Geert Grote. De leden legden geen kloostergelofte af, maar woonden samen in broederhuizen of in kleine kloosters zoals Windesheim ten zuiden van Zwolle en Diepenveen aan de noordrand van Deventer. De term 'gemeen' heeft hier de betekenis gezamenlijk, aangezien men in gemeenschap van goederen leefde. De Agnietenhof, tussen de Oude Wand en het Rijkenhage, is alleen 's ochtends te bezichtigen.
Dit bescheiden poortje biedt vanaf de Oude Wand toegang tot de fraaie Agnietenhof uit 1397.
De Halterstraat, gefotografeerd vanaf de kruising Dieserstraat / Geweldigershoek. Het monumentale pand aan de linker zijde ('Hof van Flodorf') kent een rijke geschiedenis. Het is een adellijk gebouw uit 1435 (gemoderniseerd omstreeks 1725) met op nummer 22 een schitterend barok trappenhuis.
De Dieserbrug vormt een aloude verbinding over de Berkel tussen het Rijkenhage en Dieserstraat. De brug biedt prachtig zicht op m.n. de Berkelruïne. In de Dieserstraat bevindt zich een oude synagoge en iets verderop de monumentale Sint Janskerk.
De wekelijkse donderdagmarkt bestrijkt de gehele Zaad-, Hout-, en Groenmarkt en is een ochtendmarkt (de markttijden zijn van 8.00 uur tot 13.00 uur). De donderdagmarkt bestaat al zolang Zutphen stadsrechten ontving (tussen 1191 en 1196) en geldt als één van de gezelligste van ons land. De foto is gemaakt op de Houtmarkt, met zicht op de karakteristieke Wijnhuistoren; de klanken van het carillion en het geroep van kooplui gaan hier hand in hand.
Hoofdgebouw van het Oude Bornhof aan de Zaadmarkt. Het Bornhof was van oorsprong een oude mannen- en vrouwenhuis waarvan de oorsprong teruggaat op een testamentaire beschikking van kanunnik Borro uit 1320. Nu kan iedereen, zowel jong als oud, een woning in de Oude Bornhof huren. Alleen het woonhuis van de kanunnik is nog speciaal ingericht voor de ouderen. Hier werkt de Stichting Ouderenwerk nog in de geest van Borro.
Zicht op de Drogenapstoren vanaf de Tadamasingel. De toren werd tussen 1888 en 1892 omgebouwd tot watertoren. In de jaren zestig kreeg de Drogenapstoren een nieuwe spits die in originele stijl werd gebouwd. Uit kostenoverweging werden de karakteristieke dakkapelletjes, die de spits hiervoor sierden, achterwege gelaten. In 1983 is de toren omgebouwd tot woonhuis, aan de hand van een ontwerp van de Zutphense architect G. de Wilde.
Het Bourgonjebolwerk aan de IJsselkade, beter bekend als 'de Bult van Ketjen', vormt een onderdeel van de vestingwerken. Bij normale waterstand kan men zich 'onderlangs' te voet begeven richting Vispoorthaven. Van bovenaf biedt de Bult van Ketjen prachtig uitzicht over de IJssel.
Miniparkje naast Moskee Barbaros in de hoek Hagepoortplein/David Evelinkstraat, dat in 2009 tot stand kwam. Het staat iedereen vrij gebruik te maken van de bankjes rond de 'hartjesboom'.
Toegang tot de eerste gratis bewaakte NS-stalling in Nederland. Het project ontving in 2007 de Reizigersprijs van ROVER. Fietsers kunnen hier gratis gebruik maken van de stalling die voorzien is van permanent toezicht. De bouwkosten bedroegen ongeveer 10 miljoen euro.
De oude IJsselbrug is na de nodige reparaties en aanpassingen nog steeds in gebruik. Zwaar transport is er evenwel niet langer toegestaan en dient de Nieuwe Brug (de Cortenoeversebrug) te nemen.
De Berkelpoort (in de volksmond 'Berkelruïne' genoemd) is een waterpoort en onderdeel van de Zutphense stadsmuur, gelegen aan de oostelijke rand van het stadscentrum, over de kleine rivier de Berkel.
Spelende jeugd bij de fontein op de Houtmarkt op een zwoele vooravond in augustus met op de achtergrond de Drogenapstoren.
De jeugd zoekt afkoeling en vertier bij de fontein op de Houtmarkt. Voorheen stond hier de 'Wilhelminafontein', waarvan menige Zutphenaar vindt dat die daar terug dient te keren. Historisch bekeken is daar veel voor te zeggen. De kinderen maken zich daar echter in het geheel niet druk om.
Gezellige drukte rond de Wijnhuistoren (Groenmarkt) tijdens de jaarlijkse zomerfeesten.
Poort behorend tot de Drogenapstoren, welke oorspronkelijk Saltpoort (zoutpoort) werd genoemd (gebouwd in 1444-1446). Hij deed maar kort dienst als stadspoort want hij werd al in 1465 dichtgemetseld. Sindsdien draagt hij de naam Drogenapstoren, vernoemd naar de stadsmuzikant Tonis Drogenap.
Het gerechtsgebouw, gezien vanaf de Houtwal ter hoogte van het politiebureau. Dat men aan Zutphen niet voor niets de naam 'torenstad' verbindt kunt u hier goed ervaren.
Hoek Overwelving / Nieuwstad waar vishandel J. Hoekstra al jarenlang een begrip is.
Zicht vanaf het Rijkenhage op ondermeer de Dieserbrug en het karakteristieke Leeuwenhuisje (links op de foto), zo genoemd naar de leeuwen in de steunbalken van de uitbouw. Feitelijk is het een achterhuis van een rijk voorhuis dat bij de aanleg van het huidige Rijkenhage in 1954 werd gesloopt. Er verdween toen een schilderachtige bebouwing aan weerszijden van de Berkel dat wel ‘Zutphens Venetië’ werd genoemd.
Op de hoek van de Stationsstraat en de Molengracht staat een hoogtepunt uit de wederopbouw: het markante postkantoor (Gerritsen en Cramer, 1954), een mooi voorbeeld van het compromis tussen modernisme en traditie uit de vijftiger jaren. Het betonskelet is bekleed met baksteen, de entree en de directeurskamer zijn op traditionele wijze geaccentueerd. De subtiele traptoren, met de van buiten goed zichtbare wenteltrap, markeert de knik tussen Overwelving en Stationsstraat. Let op de boeiende composities van de kleine ramen in de kopse gevel. Ook aan het eind van de lange gevel is zo’n “spel” met ramen te zien. Aardig zijn de gevelsteentjes langs de Molengracht die de weg van een brief tussen het posten en de bezorging weergeven.
De Laarstraat in Zutphen is een ruime, aantrekkelijke winkel-woonstraat. Met prachtige historische panden, veel geschiedenis, veel vriendelijkheid, kundigheid en creativiteit. In 2009 is de straat opnieuw ingericht en betiteld als “eigenzinnig, creatief en kundig”, met veel kleine(re), aparte speciaalzaken.
Via de centrale hal van het NS-station heeft u toegang tot de perrons, maar bent u ook binnen enkele minuten in de binnenstad, danwel in tegengestelde richting bij de woonboulevard (Eijerkamp).
De geheel vernieuwde centrale hal van het NS-station, die eveneens vanuit de ondergrondse fietsenstalling is te bereiken.
De fraai aangelegde tuin bij het stedelijk museum in de Rosmolensteeg ademt rust uit.
De Rosmolensteeg bereikt men vanaf de Spoorstraat via deze doorgang. Hierachter bevindt zich o.a. de tuin van het stedelijk museum.
De Burgerzaal, een voormalige middeleeuwse vleeshal, gelegen aan de Lange Hofstraat.
De prachtige Sint Walburgkerk in Zutphen is een imponerend bouwwerk in romano-gotiek met vele uitbreidingen. De hallenkerk is ontstaan in de 14e en 15e eeuw; de rijke muur- en gewelfschilderingen, de Librije, het Baederorgel en doopvont zijn beslist een bezoekje waard.
De Lange Hofstraat gezien vanaf het 's-Gravenhof ter hoogte van het nieuwe stadhuis.
Doorkijkje naar de Turfstraat vanuit de Rosmolensteeg, even voorbij de tuin van het stedelijk museum.
Het oude stadhuis op de hoek van de Lange Hofstraat en 's-Gravenhof, kent een rijke bouwgeschiedenis. De oudste delen van het complex stammen uit de veertiende eeuw. De oude leemstucplafonds zijn hier nog in alle pracht aanwezig.
De Spanjaardspoort ontleent haar naam aan het feit dat de Spaanse troepen hierdoor in 1572 de stad binnenkwamen.
Men kan Zutphen prachtig vanaf het water van de Berkel en de Grote Gracht ervaren met de fluisterboot. De schipper tekent geen bezwaar aan tegen plaatsing van de foto die inmiddels ook in de krant heeft gestaan.
Het 's-Gravenhof vormt het historische hart van de stad en trekt jaarlijks veel toeristen.
Centrum Zutphen, station NS, 13 april 2008
Centrum Zutphen, 13 april 2008
Centrum Zutphen, 13 april 2008
Gezicht op restanten van oude stadmuur
resten van de oude stadsmuur aan de Armenhage
Klopt een van bovenstaande foto('s) niet? Meld 't misbruik dan s.v.p. hier.



Voeg een foto van Zutphen toe
In dit scherm kun je luchtfoto's / foto's van Zutphen toevoegen.
Het liefst van de hele straat, maar een huis of monument toevoegen kan natuurlijk ook.


Het is helaas niet meer mogelijk om foto's te uploaden...


Voeg een bericht over Zutphen toe
Woon je in Zutphen of heb je met deze plaats iets gemeen, laat hieronder dan je bericht achter: