Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland


Foto's Bourtange
Algemeen

Bourtange - In de verte ligt het mooie marktplein.


Foto's Bourtange
Algemeen

Bourtange - De binnekant van de Secreet.


Foto's Bourtange
Algemeen

Bourtange - Prachtig.


Foto's Bourtange
Bisschopsweg

Bourtange • Bisschopsweg 1 t/m 19 • na een natte zomerse stortbui... Een prachtige straat en woon er al met veel plezier 3 jaar. In deze straat bevind zich ook het poppenhuiswinkeltje en kinderboerderij met struunzolder "de sikkepit". • Zomer 2008


Foto's Bourtange
Marktplein

Bourtange • Marktplein 1 t/m 13 • 23-8-2009 • Zomer 2009


Foto's Bourtange
Marktplein

Bourtange • Marktplein 1 t/m 13 • plein • Zomer 2007

Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Bourtange


Luchtfoto's Bourtange / foto's Bourtange
Algemene luchtfoto's / foto's van Bourtange
Koopzondagen Bourtange

A t/m J J t/m S S t/m Z
1e Pallertweg Jodenlaantje Spooklaantje
2e Pallertweg Kapitein Prottstraat Stobbenweg
Bakovensmeeweg Kazernestraat Tuinlaan
Bakovensweg Kluitenpandsweg van Sonoystraat
Batterijenstraat Kruitstraat Vestingstraat
Binnentuinen Marktplein Vlagtwedderstraat
Bisschopsweg Meestraat Willem Lodewijkstraat
Boerweg Moddermanspad Wollingboerweg
Bourtangerkanaal-Zuid Onlandsweg Zevenkampenweg
Bourtangerweg Oude Jodenkerkhoflaan Zodenpandweg
Commandeurstraat Oude Wallen Zwarteweg Noord
Dijkweg Piketlaan Zwarteweg Zuid
Inundatieweg Postbus
Informatie over
Bourtange


Bourtange (Gronings: Boertang) is een vestingdorp in , dat tijdens de Tachtigjarige Oorlog is aangelegd. Bourtange ligt in de gemeente Vlagtwedde, in de streek Westerwolde.
Ontstaan

In 1580, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, viel de stad Groningen in handen van de Spanjaarden. Zij lieten de stad bevoorraden vanuit Duitsland, via een weg op de zandrug (tange) die door het Bourtangermoeras voerde.

Om deze bevoorradingsweg te blokkeren gaf Willem van Oranje opdracht op de weg een vesting aan te leggen. Na zijn dood werd het werk voortgezet. In 1593 werd de stad Groningen heroverd, en in 1594 werd de vesting Bourtange onderdeel van de grensverdediging van de drie noordelijke provincies Groningen, Friesland en Drenthe.

De vesting werd onder andere in 1665 verbeterd, en in 1672 toen Bernhard von Galen Groningen aanviel. In 1742 bereikte de vesting de grootste omvang. Doordat het Bourtangermoeras steeds meer verdroogde, en de vuurkracht van geschut groter werd, nam de militaire betekenis van de vesting echter af.


Opheffing

In 1851 werd de vesting officieel opgeheven, en werd Bourtange een agrarisch dorp in Westerwolde. De grachten werden met de aarden wallen gevuld en de militaire gebouwen en percelen werden verkocht.


Reconstructie

Rond 1960 liep het dorp leeg. Bourtange was niet met de tijd meegegaan en was geen plaats waar jongeren zich vestigden. De gemeente Vlagtwedde liet vervolgens de vesting herbouwen in de staat zoals die in 1742 geweest was. Men vindt dus thans bij de grens tussen Duitsland en Nederland (Groningen) een vesting uit vervlogen tijden, die vrijelijk te bezoeken is.


Tegenwoordig

De vesting is tegenwoordig een bruisende toeristische attractie in het noorden van Nederland. Naast de volledig gereconstrueerde vestingwerken vindt men: tal van bezienswaardigheden uit vroegere eeuwen (al dan niet herbouwd), het Marktplein met haar eeuwenoude lindebomen, de vier musea, een aantal winkeltjes en restaurants, een historisch hotel (een aantal kamers beschikt over een bedstee), trouwzaal in het Nieuwe Kruithuis, etc. Voor (school)groepen zijn informatieve, educatieve en actieve programma's in elkaar gezet. In het zomerseizoen organiseert Vesting Bourtange diverse historische evenementen, waaronder het grootste re-enactmentevenement van Nederland: de Slag om Bourtange.