Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland


Foto's Lauwersoog
Algemeen

Lauwersoog

Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Lauwersoog


Luchtfoto's Lauwersoog / foto's Lauwersoog
Algemene luchtfoto's / foto's van Lauwersoog
Koopzondagen Lauwersoog

A t/m N N t/m S S t/m Z
De Rug Noordergat Schildhoek
Haven Postbus Strandweg
Kustweg Robbengat Vlinderbalg
Marneweg Robbenoort Zeedijk
Informatie over
Lauwersoog

Lauwersoog is een dorp in de gemeente De Marne in de provincie Groningen. Het is na 1969 ontstaan, na de indijking van de Lauwerszee. Lauwersoog is vooral bekend als vertrekplaats van de veerboot naar Schiermonnikoog, dat vanaf de haven goed te zien is.

Lauwersoog is een belangrijke vissershaven (lettercode: LO) en heeft een eigen visafslag. Bijna de gehele vissersvloot van Urk heeft als thuishaven Lauwersoog. (Overigens voeren de Urkers nog altijd de lettercode UK van Urk.) Ook veel Deense vissers leggen regelmatig aan in Lauwersoog. Het dorp en de haven zijn zeer geliefd bij dagjesmensen, ook vanwege de mogelijkheden om verse vis te eten.

De naam is ietwat kunstmatig, want oog betekent eiland (vergelijk Schiermonnikoog), maar er is daar nooit een eiland geweest, tenzij men het werkeiland bedoeld dat hier voor de afsluiting van de Lauwerszee is aangelegd.

Tot het dorp behoort ook de wijk Robbenoort, genoemd naar de zandplaten Robbenplaat en de Oort. Oort betekent ook eiland (zie Nienoord).

De spuisluizen van het afstroomgebied van het Reitdiep, de Lauwerssluizen genaamd, bevinden zich ten westen van het dorp. In Lauwersoog is een schutsluis, de Robbengatsluis, om van het meer naar de Waddenzee te kunnen varen.