Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland


Foto's Niehove
Algemeen

Niehove - bruggetje tilstok


Foto's Niehove
Algemeen

Niehove - kloosterweg vanaf de kerk gezien


Foto's Niehove
Tilstok

Niehove • Tilstok 1 t/m 3 • Winter 2006


Foto's Niehove
Tilstok

Niehove • Tilstok 1 t/m 3 • Tilstok richting midden van het dorp • Zomer 2006


Foto's Niehove
Kloosterweg

Niehove • Kloosterweg 1 t/m 11 • Winter 2006


Foto's Niehove
Heereburen

Niehove • Heereburen 1 t/m 17 • Winter 2006

Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Niehove


Luchtfoto's Niehove / foto's Niehove
Algemene luchtfoto's / foto's van Niehove
Koopzondagen Niehove

A t/m H H t/m O O t/m Z
Balmahuisterweg Heereburen Oude Dijk
Dominee J Wiegersweg Kerkpad Rikkerdaweg
Frijtumerweg Kerkstraat Smidsweg
Gaaikemaweg Kloosterweg Tilstok
Havenstraat Molenpad
Informatie over
Niehove

Niehove is een wierdedorp in de provincie Groningen, in de gemeente Zuidhorn. Het gehele dorp is beschermd dorpsgezicht. In het dorp, dat ooit onder de naam Suxwort de hoofdplaats was van het voormalige waddeneiland Humsterland, is de oude radiaire wierdestructuur nog goed te zien: midden op de wierde staat de 13e-eeuwse kerk, waaromheen (in twee cirkels) de huizen van het dorp zijn gebouwd, met de achterkant naar de velden gekeerd. Het kerkhof was tot 1830 van de straat gescheiden door een cirkelvormige gracht, die diende om de geesten op het kerkhof te houden. Vanaf de wierde lopen smalle paden (de zogenaamde kerkenpaden) naar de ringweg beneden.

De wierde van Niehove wordt al zo'n 2200 jaar onafgebroken bewoond. Nadat rond 800 de Lauwerszee was ontstaan, kwam Niehove (toen nog Suxwort) op een eiland te liggen, Humsterland. Zo'n 400 jaar later nam het aantal stormvloeden toe, waarna er een ringdijk rond Humsterland werd gelegd. Hierdoor werd het eilandkarakter van Humsterland nog versterkt. Pas vanaf 1500 werd het Humsterland door dijken met het vasteland verbonden, waarna Cisterziënzer monniken uit Aduard grote delen rond het eiland inpolderden. Het Humsterland kwam hierdoor aan het vasteland te liggen. Tegenwoordig ligt Niehove midden op het vasteland van Groningen.

In het (niet meer bestaande) huis de Ipkemaheerd woonde de proost van Humsterland, die vanuit Niehove een groot deel van oostelijk Friesland (Achtkarspelen) en westelijk Groningen (Westerkwartier) bestuurde. Rond 1200 verhuisde de proost zijn zetel naar Hummerze, waar de dorpsoudsten van Humsterland al vanouds bijeenkwamen om te vergaderen en recht te spreken. Nadat de proost in de veertiende eeuw weer terug was verhuisd naar Suxwort, richtte men ook hier een rechtsstoel in, de zogenaamde Nieuwe Hof, in tegenstelling tot de Oude Hof in Hummerze. De dorpen Suxwort en Hummerze staan vanaf het eind van de 14e eeuw bekend als respectievelijk Niehove en Oldehove.


Geboren in Niehove

  • Annelies Kuijsters (11 augustus 1982), Nederlands gitariste/toetseniste/zangeres in de band Krezip