Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland


Foto's Pieterzijl
Lauwersweg

Pieterzijl • Lauwersweg 1 t/m 5 • Zomer 2011

Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Pieterzijl


Luchtfoto's Pieterzijl / foto's Pieterzijl
Algemene luchtfoto's / foto's van Pieterzijl
Koopzondagen Pieterzijl

A t/m L L t/m W W t/m Z
Brugstraat Lauwersweg Wester Waarddijk
Diepswal Pieterzijlsterweg Zijldiepweg
Lambertswarf Schoolstraat
Informatie over
Pieterzijl

Pieterzijl is een klein dorp in de gemeente Zuidhorn in de provincie Groningen. Het ligt aan het Zijldiep in het westen van de gemeente. Pieterzijl heeft ongeveer 220 inwoners.

Pieterzijl is ontstaan bij een zeesluis, zijl is het Groningse woord voor sluis. Die sluis werd gebouwd door monniken uit Gerkesklooster, die de sluis vernoemden naar Sint Petrus.

Het dorp heeft tot 1637 bij Friesland gehoord. In dat jaar werd het samen met Visvliet overgedragen aan het gewest Stad en Lande.

Het dorp was sinds 1664 het centrum voor de doopsgezinden in het Westerkwartier. In dat jaar werd in het dorp een vermaanhuis geopend. Dat was tegen het zere been van de plaatselijke classis van de Nederlands Hervormde kerk. Het eerste vermaanhuis werd daarom al vrij snel weer gesloten. Een tweede vermaanhuis werd gebouwd in 1733. Dat werd ongemoeid gelaten. De doopsgezinde gemeente heeft tot 1892 in Pieterzijl een vermaanhuis gehad. Omdat het steeds lastiger werd om een predikant voor Pieterzijl te interesseren is de gemeente toen verplaatst naar Grijpskerk.