Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland


Foto's Sellingen
Jipsingboertangerweg

Sellingen • Jipsingboertangerweg 2 t/m 34 • bijenberg of zandheuvel en heeft van oudsher een relatie met bijen die iemen worden genoemd foto a wubbema • Winter 2007


Foto's Sellingen
Jipsingboertangerweg

Sellingen • Jipsingboertangerweg 2 t/m 34 • foto gemaakt van af de berg bijenberg het meertje foto a wubbema • Winter 2007


Foto's Sellingen
Jipsingboertangerweg

Sellingen • Jipsingboertangerweg 2 t/m 34 • het meertje van jipsingboertange foto a wubbema • Winter 2007


Foto's Sellingen
Jipsingboertangerweg

Sellingen • Jipsingboertangerweg 2 t/m 34 • weenderkanaal • Zomer 2008


Foto's Sellingen
Jipsingboertangerweg

Sellingen • Jipsingboertangerweg 2 t/m 34 • jipsingboertangeweg in de herfsstooi foto a wubbema • Herfst 2007


Foto's Sellingen
Jipsingboertangerweg

Sellingen • Jipsingboertangerweg 35 t/m 107 • jipsingboertangeweg in de herfsstooi foto a wubbema • Herfst 2007

Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Sellingen


Luchtfoto's Sellingen / foto's Sellingen
Algemene luchtfoto's / foto's van Sellingen
Koopzondagen Sellingen

A t/m H H t/m R R t/m Z
't Veltken Hankampenweg Ruiten A Kanaal West IV
Beetserweg Hassebergerweg Schapendriftsweg
Beetserwijk Heidenslegerweg Schapenweg
Beneden Molenweg Jipsingboertangerweg Scheper
Binnenweg Kampweg Schiplandweg
Boekweitveen Kanaalweg Sellingerstraat
Boerrichter Kleine Bree Stroomdal
Borgerschapenweg Korteweg Ter Apelerstraat
Borgertangerweg Lammerweg Torenstraat
Borgerweg Lauder Hokweg Veentuinen
Bosweg Laudermarkenweg Veenweg
Bovendiepsterweg Leemdobben Veltkeweg
Breetuinenweg Lokstreek Vonderweg
Breewischweg Molenkampenweg Voorbeetseweg
Burgemeester Buiskoolweg Noordesweg Weenderstraat
De Breeakker Oosterkamperweg Wessingtange
De Oude Kamp Oude Kampenweg Westerkamp
Dennenweg Overdijksterweg Wischluiweg
Dorigweg PostApart Wollinghuizerweg
Dorpsstraat Postbus Zevenmeersveenweg
Ds W Reindersweg Rijsdammerweg Zuidesweg
G Buwaldaweg Ruiten A Kanaal Oost IV Zuidveldweg
Informatie over
Sellingen

Sellingen (Gronings: Zèlng) is een dorp in de gemeente Vlagtwedde in de streek Westerwolde aan de Ruiten Aa. Het had per 2 februari 2005 2457 inwoners en een grondoppervlak 9,95 ha. Het is een esdorp en het heeft dan ook voor deze dorpen zo kenmerkende brink. Sellingen is in de Middeleeuwen ontstaan. Voor de reformatie had het een eigen kerspel die de marken Sellingen, Laude en Ter Haar omvatte. De Nederlands Hervormde kerk is waarschijnlijk in de de 14e eeuw gebouwd. Het dak bestaat deels uit holle en bolle dakpannen, ook monniken en nonnetjes genoemd. In de kerk dateren de muurschilderingen uit de vijftiende eeuw evenals de doopvont. De preekstoel stamt uit de zeventiende eeuw. Ook is er een Gereformeerde kerk in het dorp.


Landschap

Het Sellingerveld, vroegere heidevelden van de marke Sellingen, zijn in de jaren dertig ontgonnen in het kader van de werkverschaffing. Deze zijn omgezet in landbouwgrond en bossen die in beheer zijn gekomen bij Staatsbosbeheer en het bosgebied Sellinger Bossen vormen, zo'n 600 ha groot. Een gedeelte van de bossen worden tegenwoordig gebruikt voor waterwinning. De Ruiten Aa is in de jaren zestig gekanaliseerd, maar in de jaren negentig hermeanderd in het kader van natuurontwikkeling. Bij deze nieuw aangelegde menaders is ook het kunstwerk het Theater van de natuur dat op een kunstmatige heuvel staat. Op de treden van de trap er naar toe staan gedichten van onder andere Kees Stip die hier gewoond heeft. Op de grens tussen de bossen en de landen rond de Ruiten Aa staat ook het bezoekerscentrum de Noordmee waar tevens de VVV en een theehuis in is gevestigd. Ook aan de zuidoostzijde van het dorp heeft het Staatsbosbeheer gebieden rond de Vennekampen en de Holle Beetse in handen.Economie en voorzieningen

De landbouw in de omgeving van het dorp bestaat grotendeels uit akkerbouw en wat veeteelt. De recreatie sector omvat verschillende campings en een bungalowpark. Voor de recreatie en toerisme liggen er in de omgeving diverse vrijliggende fietspaden.Door de bosgebieden en de natuurgebieden van Staatsbosbeheer zijn diverse wandelroutes te vinden die met behulp van houten paaltjes met gekleurde koppen zijn uitgezet. Ook lopen de bewegwijzerde fietsroutes de Ruiten Aa-route en de United Countries Tour langs het dorp.

Er is in het dorp horeca aanwezig en er zijn enkele winkels waaronder een supermarkt. In het dorp is het gemeentehuis van de gemeente Vlagtwedde gevestigd. In het dorp is een peuterspeelzaal, genaamd Lutke beudels, aanwezig. Er zijn twee basisscholen: De openbare school Op d` Esch en Het Gebint van christelijke signatuur. Voor vervolgonderwijs is het dorp aangewezen op omliggende dorpen als Ter Apel, Musselkanaal en Stadskanaal.
In Sellingen is een verwarmd openluchtzwembad dat de naam De Barkhoorn draagt. Het dorp heeft een tennisclub, een volleybalvereniging en een voetbalvereniging.


Verbindingen

Ten oosten van het dorp loopt het Ruiten Aakanaal, waarin zich ter hoogte van het dorp de Sellinger sluis bevindt. Door het dorp loopt de provinciale weg 976. Tussen 1919 en 1948 liep de stoomtramlijn van OG door het dorp die van Winschoten naar Ter Apel ging.