Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland


Foto's Visvliet
Heirweg

Visvliet • Heirweg 30 t/m 56 • Gereformeerde Kerk uit 1933. Foto genomen op: 7 juni 2006 • Lente 2006


Foto's Visvliet
Heirweg

Visvliet • Heirweg 2 t/m 28 • Nederlands Hervormde Bangulfuskerk uit 1427. Foto genomen op: 7 juni 2006 • Lente 2006

Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Visvliet


Luchtfoto's Visvliet / foto's Visvliet
Algemene luchtfoto's / foto's van Visvliet
Koopzondagen Visvliet

A t/m H H t/m O O t/m Z
Balkstreek Haringhuizen Oude Dijk
Bartolesstraat Heirweg Postbus
E Eisingastraat Molenweg Stationsweg
Informatie over
Visvliet

Visvliet is een dorp in de gemeente Zuidhorn, provincie Groningen. Het dorp werd in de 8e eeuw gesticht en was oorspronkelijk een zeehaven, maar de Lauwerszee slibde in de loop der tijd dicht. Het dorp telt 350 inwoners (2005).

Het ligt aan de Groningse kant van de rivier de Lauwers. Aan de oostzijde van het dorp loopt het Visvlieterdiep, ook wel Besheersdiep genoemd.

In Burum, in de buurt van het dorpje bevindt zich een high-tech centrum, want het grondstation voor alle satellietcommunicatie in Nederland bevindt zich in de buurt van Visvliet en in 2005 worden er weer twintig schotels bijgeplaatst vanwege de toenemende internationale communicatie (en de behoefte aan afluisteren door de inlichtingendiensten).


Station Visvliet

Het dorp is vooral bekend vanwege het eenzaam in het landschap gelegen station aan de spoorlijn Groningen–Leeuwarden, waar – naar men zei – nooit iemand in of uitstapte. Het station lag ongeveer een kilometer ten zuiden van het dorp, op het grondgebied van de gemeente Grootegast. In de jaren 1980 stopte er per richting nog slechts één trein in de twee uur, wat dit het enige Nederlandse station maakte dat in de reguliere dienst minder dan een uurdienst had. Op 2 juni 1991 is het station opgeheven, dit om het nieuwe station Leeuwarden Camminghaburen te kunnen bedienen.

Bob den Uyl heeft het station gebruikt als omslagillustratie voor zijn boek Het reizen vereist sterke zenuwen, omdat hij het een groot verlies voor de Nederlandse cultuur vond, dat niet alleen het station werd opgeheven, maar dat ook het prachtige stationsgebouw gesloopt is.


De snelweg bij Visvliet

De autobezitters kennen Visvliet van de plek waar de N355 plotseling een heuse vierbaansweg met vluchtstroken wordt. Het is een favoriete plek voor snelheidscontroles, aangezien de maximumsnelheid nog steeds 80 km/uur is. Het was de bedoeling hier een snelweg te bouwen, maar het is tot een paar kilometer beperkt gebleven. Inmiddels is de entree van het dorp aangepast. Hierbij is de N355 een gewone tweebaans weg geworden.