Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland


Foto's Zijldijk
Fivelweg

Zijldijk • Fivelweg 1 t/m 45 • Gereformeerde Kerk, in gebruik genomen in 1886. Foto genomen op: 10 juni 2006 • Lente 2006


Foto's Zijldijk
Fivelweg

Zijldijk • Fivelweg 47 t/m 99 • Voormalige Nederlands Hervormde Kerk, nu speelhuis. Foto genomen op: 10 juni 2006 • Lente 2006

Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Zijldijk


Luchtfoto's Zijldijk / foto's Zijldijk
Algemene luchtfoto's / foto's van Zijldijk
Koopzondagen Zijldijk

A t/m K K t/m P P t/m Z
Den Hoornsterweg Kalverstraat Postbus
Fivelpad Kolholsterweg Schoolstraat
Fivelweg Kolkweg Spijksterweg
Honderdsterweg Oudeweg Voorwerkweg
Informatie over
Zijldijk

Zijldijk is een dorp in de gemeente Loppersum, in de Nederlandse provincie Groningen. Het dorp telde in 2006 zo'n 241 inwoners.

Tot 1990 behoorde tot toen nog zelfstandige gemeente 't Zandt. Hte ging samen met de plaats toen op in de gemeente Loppersum. De plaatsnaam verwijst verwijst naar de verdwenen uitwateringssluis (zijl) van de nu verzande rivier de Fivel.

Het dorp ligt in het noorden van de gemeente Loppersum en is op en rond een dijk gebouwd van de Fivelboezem. Het heeft daarom een wat ander karakter dan de andere plaatsen van de gemeente. Het dorp is ook minder oud dan de andere dorpen. Het dorp is van oorsprong in een lint gebouwd en het loopt over in het dorp Oosternieland, dat is gelegen in de gemeente Eemsmond. Doordat het aanelkaar is gelegen zijn de twee gemeenschappen onlosmakelijk verbonden met elkaar, met name in het verenigingsleven. Maar sinds de aanleg van de rijksweg N46 (Groningen-Eemshaven), de Eemshavenweg, is er een soort van een scheiding gekomen tussen deze verbondenheid. Toch bevinden de meest essentiele voorzieningen voor de bewoners van Zijldijk nog steeds net aan de andere kant van de weg in Oosternieland, al heeft Zijldijk wel een dorpshuis en kleinere voorzieningen.