Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland


Foto's Gennep
Markt

Gennep • Markt 1 t/m 13 • Winter 2003


Foto's Gennep
Markt

Gennep • Markt 1 t/m 13 • Winter 2003


Foto's Gennep
Algemeen

Gennep


Foto's Gennep
Willem Boyeweg

Gennep • Willem Boyeweg 1 t/m 37 • 30-08-2007 • Zomer 2007


Foto's Gennep
Willem Boyeweg

Gennep • Willem Boyeweg 1 t/m 37 • 30-08-2007 • Zomer 2007


Foto's Gennep
Markt

Gennep • Markt 1 t/m 13 • zomerfestival op de markt • Zomer 2007

Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Gennep


Luchtfoto's Gennep / foto's Gennep




Algemene luchtfoto's / foto's van Gennep
Koopzondagen Gennep

A t/m J J t/m P P t/m Z
't Straatje Jasmijnstraat Panoven
1e Dwarsweg Julianalaan Patrijsstraat
2e Dwarsweg Kalboerstraat Picardie
Anjerstraat Kampweg PostApart
Arendstraat Kellerberg Postbus
Asterstraat Kleineweg Prins Bernhardlaan
Bergstraat Kloosterstraat Prins Hendrikstraat
Bierbrouwersgroes Korenbloemstraat Prinses Beatrixstraat
Bleekstraat Korhoenstraat Prinses Irenestraat
Brabantweg Kraaienhof Prinses Margrietstraat
Brugstraat Kromme Elleboog Prinses Marijkestraat
Burg.van Banningstraat Kromsteeg Puttershof
Burgemeester Gilissenweg Kruisstraat Randweg
Burgemeester Woltersstraat Kuipersgroes Roggestraat
Condorstraat Langeweg Rozenstraat
Davidlaan Lavendelstraat Seringenstraat
De Gaest Leerlooiersgroes Spechtstraat
De Genneper Molen Leeuwerikstraat Sperwerstraat
De Poel Lijsterstraat Spoorstraat
Doelen Logterberge Spoorwegje
Dr. Ariensstraat Logterheuvel St. Martinusstraat
Dr. Nolensstraat Loodsstraat St. Norbertusstraat
Dr. Poelsstraat Maaskempweg Stamelbergerdijk
Dr. Schaepmanstraat Maasstraat Stationsweg
Duivenakkerstraat Maasweg Steendalerstraat
Eksterstraat Maria Oord Stiemensweg
Ellen Hoffmannplein Markt Torenstraat
Emmastraat Melkstraat Touwslagersgroes
Europaplein Merelstraat Van Brederodestraat
Fazantstraat Middelweg van Gelrestraat
Genneperhuisweg Molenstraat Van Loonstraat
Groene Kruisstraat Moutstraat Veerstraat
Haspel Nachtegaalstraat Voorhoevepark
Havikstraat Niersdijk Wagenstraat
Heidehof Niersstraat Weverstraat
Heijenseweg Niersweg Wilhelminaplein
Heinsbergstraat Nieuwstraat Willem Boyeweg
Hoekweg Nijmeegseweg Zandstraat
Hoenderweg Noordwal Zuid-Oostwal
Horsedwarsweg Norbertplein Zuidoosterlaan
Horsestraat Oliestraat Zuidwal
Houtstraat Ottersumseweg Zwaluwstraat
Israelstraat Paesplasweg








Informatie over
Gennep

Gennep is een stadje en gemeente in Limburg (Nederland). De gemeente telt 16.722 inwoners (1 januari 2006, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 58,37 km² (waarvan 1,60 km² water).
Het stadje ligt op de samenloop van de rivieren de Maas en de Niers.


Fysieke structuur gemeente Gennep

  • Oppervlakte gemeente 5.040 ha
  • Binnenwater 160 ha
  • Historische stads- of dorpskern 5 ha
  • Aantal woonruimten 8.393
  • Woningen 6.082
  • Wooneenheden 262
  • Recreatiewoningen 775
  • Capaciteit bijzondere woongebouwen 1.274
  • Lengte van de wegen 203,1 km
  • Wegen buiten de bebouwde kom 82,5 km
  • Wegen binnen de bebouwde kom 71,6 km
  • Wegen onverhard/half verhard 49 km
  • Lengte van de recreatieve fiets, ruiter en wandelpaden 68,6 km
  • Lengte van de waterwegen (Maas en Niers) 25,6 km
  • Openbaar groen 71 ha
  • Oppervlakte bossen 109 ha


    Geschiedenis

    Gennep is afgeleid van het Keltische 'Ganapja'. Het verwijst daarmee naar de locatie van Gennep: plaats waar twee wateren samenkomen, de Maas en de Niers. Op een doorwaadbare plaats op deze plek kwamen zowel een noord-zuidelijke als een oost-westelijke weg van de Romeinen samen.

    Na de Tweede Wereldoorlog blijkt dat onder de (oude) kerk al een houten kerkje rond 750 gestaan heeft. Ondanks een grote stadsbrand op het einde van de 16e eeuw die alle gegevens hieromtrent vernietigde, moet Gennep al voor 1371 haar stadsrechten verworven hebben. De stad telde zo'n 750 inwoners en was via 3 poorten te betreden; de Zandpoort, de Nierspoort en de Maaspoort die als laatste in 1820 werd afgebroken. De stad kende geen grote groei, voornamelijk door de strategische ligging van het nabijgelegen Genneperhuis, waardoor vele malen verschillende groepen buitenlandse soldaten Gennep bezetten. Het stadje was in tegenstelling tot het kasteel onverdedigbaar, voornamelijk door de afbraak van het stadskasteel dat zo ongeveer op de plaats van de huidige Sint-Martinuskerk gestaan moet hebben.

    De stad heeft verschillende keren onder een ander bestuur gestaan: Kleefs (1441), Pruisisch (1609), Frans (1794), Nederlands (1815), Belgisch (1830) en weer Nederlands (1839).

    Vanaf 1540 vluchten protestanten naar Gennep, op de vlucht voor de Spanjaarden. Doordat Gennep ten tijde van de Republiek in de 16de en 17de eeuw niet tot de Republiek behoorde, werd hier in 1660 een protestantse kerk gebouwd uit eigen middelen. Dit in tegenstelling tot de vele andere protestantse kerken van voor 1660. Doorgaans werd een katholieke kerk onteigend en door de protestanten in gebruik genomen. In het Pruisische Gennep was dit onmogelijk, waardoor Gennep heden ten dage de oudste, uit eigen middelen betaalde, protestantse kerk op haar bodem heeft staan. Het ligt naast het stadhuis dat na de grote stadsbrand van 1597 door Van Bommel werd gebouwd. Ook 's-Heerenberg en Venlo hebben een stadhuis van zijn hand. De overeenkomsten tussen de drie stadhuizen zijn voor eenieder zichtbaar.

    Na het Congres van Wenen wordt besloten dat Pruisen de Maasscheepvaart niet mag beïnvloeden. Met een kanonsschot (800 rijnlandse roeden, ca. 3000 m) kijkt men hoe ver Pruisen van de Maas moet komen te liggen. Hierdoor komt Gennep binnen het nieuw te vormen Verenigd Koninkrijk der Nederlanden te liggen. Veel bloei kent de stad niet.

    Bij de aanleg van de rijksweg Nijmegen-Maastricht in 1845 wordt gebruik gemaakt van de bestaande Niersbrug in Gennep, waardoor het beter bereikbaar wordt. Als dan in 1869 door de NBDS eveneens de spoorlijn Boxtel-Wesel door Gennep wordt aangelegd, begint er een grote bloeiperiode. Deze spoorlijn is lange tijd onderdeel van de kortste route tussen Londen en Moskou, waardoor o.a. keizer Wilhelm II en het Russische goud via Gennep reizen. Het Voorhoeve-park biedt woning aan vele arbeiders. Bedrijven als de Page (Papierfabriek Gennep) maken handig gebruik van de spoorlijn.

    De spoorbrug is een punt van discussie, omdat Pruisen op deze manier de Maas te makkelijk zou kunnen over steken in geval van oorlog. Dit wordt bewaarheid in 1940 als de Gennepse Maasbrug als enige, door list, in Duitse handen valt op de eerste oorlogsdag. De Peel-Raamstelling is hierdoor onhoudbaar geworden.

    Onder andere door de sluiting van de Nederlands-Duitse grens na WO II zorgen echter dat de spoorlijn minder in trek raakt en vervalt. Deze was al ingezet door de Nederlandse neutraliteit in WO I en de beurskrach van 1929. In 1971 rijdt de laatste trein Gennep binnen in alle stilte en wordt nog eenmaal de spoorbrug gebruikt voor een carnavaleske leutexpres. Intussen is wel een autobrug naast de spoorbrug aangelegd in de jaren 50, waardoor de eeuwenoude pont naar Oeffelt uit de vaart kan worden genomen.

    Ter compensatie van het verlies van het hoofdkantoor van de Noord-Brabantsch-Duitsche Spoorwegmaatschappij (NBDS) wordt de Zuid-Ooster Busbedrijven in Gennep gevestigd. Bij de vorming naar de busmaatschappij Hermes wordt ook dit hoofdkantoor gesloten.

    Tijdens de Wederopbouw in de jaren 50 wordt aan de rand van de oude stadskern een nieuwe Rooms-Katholieke kerk gebouwd. De oude Sint-Martinuskerk zou door oorlogsschade dermate beschadigd zijn dat deze niet meer voor de eredienst gebruikt kon worden. De nieuwe kerk, in de stijl van de Bossche School, wordt op de Eerste Kerstdag 1954 ingewijd.

    Begin jaren 60 begint de plaatselijke melkboer Jan Linders met een noviteit in Gennep; een supermarkt. Het blijkt een schot in de roos te zijn.

    De hei rondom Gennep heeft op verschillende manieren invulling gevonden. Zo waren er de instellingen voor geestelijk-lichamelijk gehandicapten Maria Roepaan en Augustinusstichting er gevestigd, een kuuroord van TBC-patiënten en tegenwoordig een Center Parcs.

    Gennep bouwt aan haar toekomst: een Regionaal Overslag Centrum (ROC) aan de Paesplas, een nieuw, 25 ha groot industrieterrein ?De Sporen? in de nabijheid van de A77 en een gerenoveerde stadskern als toeristische trekpleister. In samenwerking met de gemeente Mook en Middelaar waar het wonen centraal staat en de gemeente Bergen (L) dat zich toespitst op de industrie probeert Gennep juist de toeristische aspecten te ontwikkelen.


    Gemeentevlag

    De vormgeving van de gemeentevlag werd op 6 maart 1978 door de gemeenteraad vastgesteld. Beschrijving: de broeking geel, de vlucht rood en een schuinkruis van afwisselende kleuren, waarvan de armen 1/5 van de hoogte van de vlag is en tussen de armen een droogscheerdersschaar van afwisselende kleuren, de punten naar de onderkant van de vlag gericht en waarbij het schuinkruis zijn middelpunt heeft op de scheiding van broeking en vlucht, zijnde op 1/3 van de lengte van de vlag, gerekend van de broeking. Herziening van de gemeentevlag was nodig nadat het dorp Heijen door gemeente Bergen aan Gennep was afgestaan. De gemeentegrens kwam nu in plaats van ten noorden ten zuiden van het dorp Heijen te liggen.


    Dorpen en kernen

  • Heijen; Diekendaal en Smele.
  • Milsbeek;
  • Ottersum; Aaldonk en De Looi.
  • Ven-Zelderheide; Dam, Hekkens en Zelder.


    Zetelverdeling gemeenteraad

  • D66 5 zetels
  • CDA 4 zetels
  • PvdA 4 zetels
  • Combinatie-Eenheidslijst 3 zetels
  • VVD 1 zetel