Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland


Foto's Geulle
Brommelen

Geulle • Brommelen 40 t/m 62 • Lente 2010

Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Geulle


Luchtfoto's Geulle / foto's Geulle
Algemene luchtfoto's / foto's van Geulle
Koopzondagen Geulle

A t/m H H t/m P P t/m Z
Aan de Maas Heirweg Pastoor Smeetsstraat
Andreas Sauerlaan Hulserstraat Pastoor Stassenstraat
Baron Conradstraat Hulserveldstraat Pastoor Swelsenstraat
Bospad Hussenbergstraat Poortweg
Broekhoven Kampwei PostApart
Brommelen Kerkplein Postbus
Bruggelkes Kleivelderweg Processieweg
Burgemeester Thijsselaan Koekoekstraat Scheerstraat
Cruisboomstraat Kommelderweg Schepenstraat
Drossaertstraat Kuiperstraat Schieversbergweg
Eijkskensweg Marktplein Schoutstraat
Essendijk Mevrouw van de Meijstraat Snijdersberg
Gank Moorveldsberg Steegske
Geulderlei Nachtegaalstraat Vliegveldweg
Graaf Wolter Hoenstraat Oostbroek Westbroek
Heerenstraat Pastoor Kengenstraat
Informatie over
Geulle

Geulle (Limburgs: Gäöl) is een plaats en voormalige gemeente in het zuiden van de Nederlandse provincie Limburg. Sinds de gemeentelijke herindeling van 1982 behoort het tot de nieuw gevormde gemeente Meerssen.

De plaats is ontstaan door de samenvoeging van een aantal gehuchten in het gebied tussen Bunde en Elsloo, deze plaatsjes liggen langs de oostelijke rand van de Maasvallei en liggen zowel verspreid boven op het plateau als beneden in het dal. Het omvat de vroegere plaatsjes Hulsen, Oostbroek en Westbroek in het dal (Geulle-Beneden) en Hussenberg, Snijdersberg en Stommeveld op het plateau (Geulle-Boven). Er is een fysieke scheiding aanwezig tussen deze twee gedeelten die gevormd wordt door het Bunderbos, een langgerekt hellingbos waarlangs ook de spoorlijn van Maastricht naar Sittard loopt, het station langs deze lijn is in 1938 opgeheven. De oorspronkelijke kern van Geulle, waar ook de eeuwenoude parochiekerk Sint Martinus en het voormalige gemeentehuis staan, ligt in het uiterste westen en langs de Maas, waardoor deze kern tegenwoordig Geulle aan de Maas wordt genoemd. Hier vormt het Julianakanaal sinds de twintiger en dertiger jaren van de vorige eeuw de scheiding, wat Geulle dus verdeelt in drie gedeelten. Een stalen boogbrug verbindt deze kern met de rest van de plaats.

De plaatsnaam is afgeleid van de rivier de Geul, deze mondde in het verleden uit in de Maas bij de oude dorpskern. Thans gebeurt dit een aantal kilometer zuidelijker, bij het gehuchtje Voulwames (dat bij Bunde hoort).

In 1953 werd in Geulle-Boven een nieuwe parochie gesticht, de parochie van het Onbevlekt Hart van Maria. Dit leidde tot de bouw van een nieuwe kerk tussen Geulle en Moorveld.

Geulle-Boven telde in 2005 circa 1020 inwoners, Geulle-Beneden circa 1320 en Geulle aan de Maas circa 220. Het apart gelegen gehucht Brommelen en de buurtschap Broekhoven horen bij Geulle-Beneden.


Geboren

  • Theo Engelen (1950), kinderboekenschrijver