Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland


Foto's Ottersum
Algemeen

Ottersum


Foto's Ottersum
Algemeen

Ottersum


Foto's Ottersum
Algemeen

Ottersum


Foto's Ottersum
Algemeen

Ottersum


Foto's Ottersum
Algemeen

Ottersum


Foto's Ottersum
Algemeen

Ottersum

Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Ottersum


Luchtfoto's Ottersum / foto's Ottersum
Algemene luchtfoto's / foto's van Ottersum
Koopzondagen Ottersum

A t/m G G t/m R R t/m Z
't Stepke Grevendaal Raadhuisplein
't Zand Grogterberg Ravensberg
Aaldonksestraat Heidestraat Ringbaan
Antoniusstraat Hekkens Roepaanstraat
Armenbosweg Hertoginnepad Schaapsweg
Baasestraat Heukelomsberg Scheidingsweg
Biesterveld Hoenderweg Siebengewaldseweg
Biezendijk Hoevensestraat Smallepad
Blarenkamp Hogeweg Speksestraat
Boterweg Hondsiepsebaan Spiekerbeekstraat
Bredeweg Horsestraat St. Janstraat
Brink Kerkvonder St. Lambertusstraat
Broekstraat Kleefseweg Steffenberg
Burgemeester Janssenstraat Kleine Bisselt Tiltenhof
Damseveld Kleineweg Veedijk
De Steeg Klokweg Vensestraat
Driebergseven Koninginnestraat Violenberg
Eikenwal Langehorst Waldstraat
Eindstraat Leembaan Wilhelminastraat
Ervesestraat Looiseweg Zandsteeg
Forelleberg Moerasweg Zelder
Goorseweg Oude Panovenseweg
Informatie over
OttersumOttersum is een kerkdorp en onderdeel van Gennep.

Rond het jaar 1000 zou een kapel in Ottersum zijn gesticht, maar de exacte stichting van Ottersum is onbekend. Het dorp viel onder de schepenbank van Gennep en tevens de heerlijkheid daarvan. De bezitters van van de ridderhofstad in Ottersum, Nergena (tegenwoordig in Duitsland gelegen), noemden zich Heren van Ottersum.

In 1775 brandde de pastorie van Ottersum af, waardoor veel historische stukken verbrand zijn.

Door de Franse bezetting werd Ottersum in 1800 ingedeeld bij de mairie Kessel. Na de val van Napoleon en het Congres van Wenen werd besloten dat Pruisen de Maasscheepvaart niet mag beïnvloeden. Met een kanonsschot (800 rijnlandse roeden, ca. 3000 m) keek men hoe ver Pruisen van de Maas moest komen te liggen. Hierdoor kwam Ottersum binnen het nieuw te vormen Verenigd Koninkrijk der Nederlanden te liggen en Kessel in Pruisen. Vanaf 1815 was Ottersum een zelfstandige, Nederlandse gemeente.

De verschillende buurtschappen van mairie Kessel werden verdeeld over de twee gemeentes Ottersum en Kessel in de twee verschillende landen. De nieuwe burgemeester van Ottersum werd echter bij een werkbezoek aan Het Ven en Dam in 1817 door drie gewapende mannen weggestuurd; het zou Pruisisch grondgebied zijn volgens hen. Na enkele maanden erkende Pruisen dan toch dat het Nederlands grondgebied betrof.

In 1913 had de gemeente 2574 inwoners, de kom van Ottersum 493. Het had een oppervlakte van 2723 ha, waarmee het een bevolkingsdichtheid had van 94,53 inwoners per km2.

Tot 1973 zou Ottersum een eigen gemeente blijven.

Tot de oude gemeente Ottersum behoorden de dorpen Milsbeek, Ven-Zelderheide en Ottersum, verder de buurtschappen Aaldonk, Dam, De Looi en IJsheuvel, Hekkens en Zelder. In 1973 werd de gemeente bij Gennep gevoegd dat van oudsher de regio domineert en stadsrechten heeft. Bij de nieuwe gemeente werd ook uit de meer zuidelijke gemeente Bergen het dorpje Heijen aan Gennep toegevoegd. Burgemeester Berger van Ottersum werd de burgemeester van de nieuw te vormen gemeente Gennep.

Het wapen van Ottersum is nog steeds te zien op het gebouw tegenover de kerk, het voormalige gemeentehuis. In het wapen zijn het wapen van Gennep en Johannes de Doper te herkennen. De keuze voor deze heilige is opmerkelijk, omdat tot 1844 de patroon van de Ottersumse kerk Lambertus was. Het gedeelde schild is een keuze van de Hoge Raad van Adel; het voorstel van de gemeente Ottersum in 1896 was oorspronkelijk dat Johannes de Doper een schild zou vasthouden met het Gennepse wapen.

Het gemeentehuis werd in 1903 gebouwd en werd in 1986 gerestaureerd. Tegenwoordig is er een huisartsenpraktijk in gevestigd.