Informatie over
Geldrop
Geldrop is een plaats in de gemeente Geldrop-Mierlo (provincie Noord-Brabant), gelegen aan de Kleine Dommel. De plaats telt 27.955 inwoners (2003). Geldrop ligt in het zuidoosten van Nederland ongeveer zes kilometer ten zuidoosten van Eindhoven, dichtbij de Belgische en Duitse grens.
Tot 1 januari 2004 was Geldrop een zelfstandige gemeente; daarna fuseerde ze met Mierlo tot Geldrop-Mierlo.
Geschiedenis
De exacte ouderdom van Geldrop is niet bekend. In de loop der tijd zijn er in Geldrop verschillende archeologische vondsten gedaan die getuigen van prehistorische bewoners. Waar ruim 10.000 jaar geleden rendierjagers van de zogenaamde Ahrenburgcultuur hun tenten plaatsten, zijn op Geldropse grond onder andere twee slagstenen met gravures gevonden. Op één ervan is een rendiergewei afgebeeld, op de ander een dansend meisje. In het zuiden van Zesgehuchten zijn vondsten gedaan die duiden op kleine nederzettingen uit de nieuwe steentijd (ongeveer 3.000 voor Christus). Vondsten uit de Romeinse tijd en de vroege Middeleeuwen zijn aangetroffen ter hoogte van Genoenhuizen en Hoog Geldrop. In het najaar van 1989 zijn nabij 't Zand archeologische opgravingen uitgevoerd. Deze opgravingen hadden een opmerkelijk resultaat. Er werden vier nederzettingen aangetroffen uit de laat-Romeinse tijd en de Middeleeuwen: een tijdvak dat de jaren beslaat tussen 350 en 1225 na Christus.
Het dorp Geldrop is bekend sinds 1296. Het dorp maakte deel uit van de gelijknamige heerlijkheid. Deze heerlijkheid viel officieel onder Gelre, maar was omsloten door Brabants gebied. In de loop der 14e eeuw worden pogingen ondernomen om het gebied bij Brabant te betrekken. Of dit uiteindelijk officieel gelukt is, is niet duidelijk, wel behoort het gebied sinds het begin der 15e eeuw bestuurlijk tot de Meierij van 's-Hertogenbosch. De schepenbank van het dorp bestond al voor 1371. De schepenen zegelden met het gemeenschappelijk zegel, niet met hun eigen wapens. De oudst bewaarde zegelafdruk dateert uit 1561 en vertoont een schild met 3 harten. Gezien de spelling op het zegel (Gheldrop ipv Gheldorp) is het na 1400 gesneden. Ook het tweede zegel, uit 1616 vertoont zeer duidelijk harten. Dit zegel blijft in gebruik tot de Bataafse Republiek.
Geldrop kwam in haar huidige vorm tot stand in 1921 toen het zich verenigde met Zesgehuchten (Hoog Geldrop, Hout, Hulst, Riel, Genoenhuis, Gijzenrooi).
Textielnijverheid
De textielnijverheid is eeuwenlang de hoofdbron van inkomsten geweest voor Geldrop. Aanvankelijk was deze in handen van kooplieden die werk uitbesteedden aan thuiswerkers. Onder invloed van enkele kooplieden werd de textielnijverheid gemoderniseerd. Reeds in 1830 had Geldrop een stoommachine. Ook nu nog getuigen enkele monumenten van deze bloei periode.
Monumenten
Het kasteel (1616), korenmolen ‘t Nupke (1843), de Brigidakerk (1891), het St. Vincentiusgebouw aan de Langstraat (1899) en twee fabriekspanden aan Heuvel en de Molenstraat (waar het Weverijmuseum_Geldrop gevestigd is) (uit 1854 en 1863) staan op de lijst van beschermde Rijksmonumenten.
----
Het kasteel
Het kasteel is in 1616 gebouwd en is gelegen in het park in het centrum van Geldrop. In het kasteel bevinden zich onder andere: een expositieruimte en een oudheidkamer. In de oudheidkamer zijn historische voorwerpen, gevonden in de Geldropse grond, zoals gebruiksvoorwerpen en ambachtswerktuigen van de vroegere nijverheid en een groot aantal documenten en foto's van geschiedkundige en heemkundige betekenis samengebracht. In het kasteel zijn verder ondergebracht: de heemkundekring, de gilden en een permanente collectie schilderijen van Teun Gijsen . Het kasteel wordt ook gebruikt als trouwlocatie.
----
Korenmolen ‘t Nupke
Korenmolen ‘t Nupke aan de Molenakker werd gebouwd in 1843. Het is een Beltmolen (een molen met verhoogde voet). De molen kreeg de naam ‘t Nupke, naar de vroegere naam van de grond waarop de molen is gebouwd ("nupke" betekent onder meer een verhoging, een bult in het landschap). De molen staat vlakbij het station.----
De Brigida kerk
Op de plaats van deze kerk werd waarschijnlijk in de 14e eeuw een kerk gebouwd in opdracht van de Heer van Geldrop. In 1627 stortte de kerk gedeeltelijk in. In de tweede helft van de 19e eeuw besloot men de kerk op te ruimen en een nieuwe te bouwen. Architect Carl Weber uit Roermond voltooide in 1891 de huidige H. Brigida (koepel) kerk, die in neo-romanogotische stijl is opgetrokken.
De kerk is een replica van de Strossmayer kathedraal in het Kroatische bisdom Djakovo.----
Strabrechtse heide
De Strabrechtse heide is een natuurreservaat van ruim 1.500 hectare, liggend in de gemeenten Heeze, Geldrop-Mierlo, Someren en Maarheeze. Binnen Geldrop liggen 203 ha. van de heide. De Strabrechtse Heide ontleent haar naam aan het gehucht Strabrecht onder Heeze. “Stra” betekent ontginning aan de weg en Brecht (of Brink) betekent open plek in het bos.-
Bekende inwoners van Geldrop
Dries van Agt (2 februari 1931), premier van Nederland (1977-1982)
Carla Geurts (20 april 1971), topzwemster
A.F.Th. van der Heijden (15 oktober 1951), schrijver
Sander van Heeswijk (30 maart 1972), hockeyinternational
Pieter van den Hoogenband (14 maart 1978), olympisch zwemkampioen, opgegroeid in Geldrop
Piet Smolders (28 december 1940), ruimtevaartdeskundige en journalist