Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland


Foto's Vierlingsbeek
Grotestraat

Vierlingsbeek • Grotestraat 1 t/m 29 • Kruising Grotestraat Spoorstraat • Zomer 1930


Foto's Vierlingsbeek
Klaphekken

Vierlingsbeek • Klaphekken 1 t/m 7 • Pieterpad (bron: www.gps-route.org) • Herfst 2008


Foto's Vierlingsbeek
Klaphekken

Vierlingsbeek • Klaphekken 1 t/m 7 • Pieterpad (bron: www.gps-route.org) • Herfst 2008


Foto's Vierlingsbeek
Klaphekken

Vierlingsbeek • Klaphekken 1 t/m 7 • Pieterpad (bron: www.gps-route.org) • Herfst 2008


Foto's Vierlingsbeek
Grotestraat

Vierlingsbeek • Grotestraat 1 t/m 29 • Zomer 1930


Foto's Vierlingsbeek
Burggraaf

Vierlingsbeek • Burggraaf 1 t/m 29 • Burggraaf 27 • Lente 2013

Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Vierlingsbeek


Luchtfoto's Vierlingsbeek / foto's Vierlingsbeek
Algemene luchtfoto's / foto's van Vierlingsbeek
Koopzondagen Vierlingsbeek

A t/m H H t/m O O t/m Z
't Veld Hogeweg Overloonseweg
Achter de Heuf Hulder Parallelweg
Anna van Burenstraat Jan de Beijerstraat Pastoor Jansenstraat
Arnoud van Gelrestraat Jan van Cuijkstraat PostApart
Beekstraat Jenniskensstraat Postbus
Burggraaf Kiekuutweg Prins van Oranjestraat
Cath Berthoutstraat Klaphekken Schepenbank
D'un Umloop Kloosterhof Schootsveld
De Bunder Kloosterstraat Soetendaal
De Mergen Kreupelstraat Spoorstraat
De Roei Laurentiusstraat Staaiweg
Domineestraat Luciastraat Udo de Boyestraat
Grotestraat Maarsven Vierlingh
Handwijzer Merletgaarde Vlasakker
Hattertweg Molenweg Vrijthof
Heihoekscheweg Overambt Willem I straat
Informatie over
Vierlingsbeek

Vierlingsbeek is een plaats in de gemeente Boxmeer in Noord-Brabant, tussen de Peel en aan de Maas. Het dorp telt 2.553 inwoners, die woonachtend zijn op 945 adressen. Tot het jaar 1998 maakte het dorp deel uit van de gemeente Vierlingsbeek (met de kernen Vierlingsbeek, Overloon, Groeningen, Maashees, Holthees en Vortum-Mullem), die inmiddels is opgegaan in de gemeente Boxmeer. De naam van het dorp is naar alle waarschijnlijkheid afgeleid van de Molenbeek die door het dorp stroomt en de rijke familie Vielinc die er bij gewoond zou hebben.


Ruimte

Vierlingsbeek heeft een grote agrarische sector, met gemengde activiteiten en een bedrijventerrein. De bereikbaarheid is dankzij station Vierlingsbeek en de aansluiting op de A73 goed. Naar het Limburgse Bergen vaart een pont.


Bezienswaardigheden

Religieus

De Rooms-katholieke Laurentiuskerk, grootste van de regio, van het dorp is tijdens de Tweede Wereldoorlog vernietigd, er is een nieuwe kerk voor in de plaats gekomen. Het Nederlands hervormde kerkgebouw doet sind de restauratie van 1997-1998 onder de naam Koningskerkje dienst als trouwlocatie voor het burgerlijk huwelijk en cultureel centrum. De voormalige joodse synagoge is in gebruik als woonhuis. De monumentale begraafplaats die de joodse gemeenschap in het dorp had behoort tot de oudste van het land.


Kastelen

Het dorp telt twee grote kastelen, beiden grotendeels verwoest. Van Kasteel het Makken echter is nog een oude schuur over en bij het voormalig Kasteel De Hattert is nog een gracht zichtbaar. Verder heeft er aan de Maas een versterkt huis gestaan, Kasteel 't Oirtje genaamd, dat als Romeinse uitkijktoren heeft gediend.


Overige bezienswaardigheden

Overige bezienswaardigheden zijn de voormalig pastorie van dominee Hanewinkel. Deze pastorie is gebouwd met gelden van het ministerie van Financiën en mede door toedoen van luitenant-kolonel ir. R.T. Kraaijenhoff. Deze was bouwdirecteur van de vesting Amsterdam. Op 17 sept 1806 besloot de minister van Financiën geld vrij te maken voor de bouw van een pastorie. Hanewinkel liet de pastorie bouwen aan de Kerkstraat (nu Spoorstraat) naast de Hervormde Kerk. Daar stond reeds een oud pand dat op een prent van Jan de Beijer is te zien van één verdieping met een dakruiter. Dat oude pand is nog steeds aanwezig omdat het huidige pand er omheen werd gebouwd. Ds. Bronckhorst was de opvolger van Ds. Hanewinkel hij betrok de pastorie maar vond deze te klein voor zijn gezin met negen kinderen en liet er een verdieping opzetten. De dakruiter midden op het dak werd na deze verbouwing achterwege gelaten. De laatste dominee die er gewoond heeft is Ds. Hendrik Arie Boeser. Hij kwam bij de bevrijding van Eindhoven op 1 februari 1945 onder een engelse tank; hij overleefde het niet.

In het dorp Vierlingsbeek gaat de ronde dat de pastorie een voormalig jachthuis van Willem I is. Willem I en zijn zoon Willem II zijn wel eens in Vierlingsbeek geweest en hebben waarschijnlijk overnacht op de pastorie en met de heren van het Hattert op jacht geweest, maar dat is ook gissen in het donker.

De Watermolen aan de Molenbeek.