Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland


Foto's Amstelveen
Algemeen

Amstelveen - Gemeentehuis. foto: Marcel Mulder


Foto's Amstelveen
Algemeen

Amstelveen - Het oude raadhuis. foto: Marcel Mulder


Foto's Amstelveen
Algemeen

Amstelveen - Het oude station. foto: Marcel Mulder


Foto's Amstelveen
Algemeen

Amstelveen - Het oude station met museumtram. foto: Marcel Mulder


Foto's Amstelveen
Algemeen

Amstelveen - Het oude station (straatzijde). foto: Marcel Mulder


Foto's Amstelveen
Algemeen

Amstelveen - Fontijnsculptuur van Karel Appel bij Cobra-museum. foto: Marcel Mulder

Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Amstelveen


Luchtfoto's Amstelveen / foto's Amstelveen
Algemene luchtfoto's / foto's van Amstelveen
Koopzondagen Amstelveen

Er zijn 678 straten in Amstelveen gevonden! Om het wat makkelijker
te maken kan je hieronder de 1e letter van de straat aanklikken die je zoekt.

ABCDEFGHIJKLMN
OPQRSTUVWXYZ' 0-9


Informatie over
Amstelveen


Amstelveen is een gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Holland. De bebouwing grenst in het noorden aan de stad Amsterdam en ligt vlak bij Schiphol.


Organisatie

De gemeente Amstelveen maakt deel uit van het kaderwetgebied ROA. Buurgemeenten zijn Amsterdam, Ouder-Amstel, De Ronde Venen, Uithoorn, Aalsmeer en Haarlemmermeer.


Geschiedenis

Tot 1964 heette de gemeente Nieuwer-Amstel.

Nieuwer-Amstel ontstond in de Middeleeuwen als een dorp in het turfwinningsgebied ten westen van de Amstel. In de 17e en 18e eeuw trokken welgestelde Amsterdammers naar het gebied, op zoek naar rust en ruimte. De grens tussen Nieuwer-Amstel en Amsterdam liep toen ten zuiden van de Buitensingelgracht, onder andere ter hoogte van de huidige Van Baerlestraat en Ceintuurbaan. Aan de Amstel bij de Amsterdamse Tolstraat staat nog het voormalige gemeentehuis van Nieuwer-Amstel, gebouwd in 1890. Na annexatie van het noordelijke deel van de gemeente werd het Amsterdamse Gemeentearchief hierin gehuisvest.

In 1896 en 1921 annexeerde Amsterdam het noordelijke (en dichtstbevolkte) deel van de gemeente; Amstelveen werd gereduceerd tot 't oude dorp en omgeving. De gemeentegrens kwam te liggen bij de Kalfjeslaan. Haar aantrekkingskracht voor welgestelde Amsterdammers bleef echter bestaan. Dit is zichtbaar in de met name vanaf 1930 aangelegde aantrekkelijke woonwijken in het noordwesten van de stad. Met name aan deze wijken ontleent Amstelveen nog altijd een reputatie als woonplaats voor welgestelden.

Na de Tweede Wereldoorlog werd Amstelveen overloopgemeente en bovendien officieel een van de woongemeenten van Schiphol. Uitbreidingswijken werden in snel tempo uit de grond gestampt; in de jaren '60 was Amstelveen enige tijd de snelstgroeiende stad van Nederland. Woonkwaliteit en groenvoorziening werden hierbij echter niet uit het oog verloren. Sinds eind jaren '90 verloopt de groei geleidelijker en zijn geen grote uitbreidingen meer gepland. De nieuwste uitbreiding is de Westwijk in het zuidwesten van Amstelveen.

Om in de behoeften van de snel gegroeide bevolking te voorzien werd een nieuw centrum, het Stadshart, gecreëerd. Hier bevinden zich een groot winkelcentrum, alsmede culturele voorzieningen, horeca en kantoren.

In 2003 werd Amstelveen verkozen tot de meest aantrekkelijke grote stad van Nederland om in te wonen. Dat stelde het economisch onderzoeksbureau Nyfer in Breukelen in de 'Atlas voor gemeenten 2003'. Als positieve punten van Amstelveen werden genoemd: goed bereikbaar, veilig, rijk aan cultuur en dicht bij Amsterdam.


Werk

Amstelveen is een voorstad van Amsterdam en geldt voornamelijk als slaapstad voor werknemers die in Amsterdam en op Schiphol werken. In de loop der jaren hebben zich echter kantoren van meerdere (internationale) ondernemingen in de stad gevestigd, waaronder het hoofdkantoor van de KLM. Hierdoor telt de gemeente zelf ook veel arbeidsplaatsen. Amstelveen probeert de kantorenmarkt verder te ontwikkelen maar stuit hierbij op hevige concurrentie uit de regio.


Verkeer en Vervoer

De A9, die van oost naar west door de gemeente loopt biedt automobilisten toegang tot Amstelveen via de afslagen 4 en 5. Tevens is de A10 een belangrijke verkeersader voor het noordelijke deel van de gemeente.
De belangrijkste noord-zuid as is de Beneluxbaan.

De stad is sinds 1990 verbonden met Amsterdam via een sneltram (metrolijn 51) en tramlijn 5. De Zuidtangent-bus verbindt Amstelveen met Amsterdam Zuidoost en met Schiphol, Hoofddorp en Haarlem. Daarnaast zijn er nog 13 andere busverbindingen die geëxploiteerd worden door Connexxion, het GVB en BBA.

De gemeente heeft geen eigen treinstation, maar is daarentegen goed bereikbaar vanaf de stations Zuid/WTC, Bijlmer NS en Schiphol Plaza/NS via de genoemde bus-, tram- en metroverbindingen.


Oppervlakte

De gemeente heeft een oppervlakte van 42,38 km², waarvan 2,13 km² bestaat uit water. Amstelveen ligt voor het grootste gedeelte in laagliggende polders, deels drooggemaakte veenplassen.

Het winkelgebied in het Stadshart is het grootste binnen de regio.

Een groot deel van het Amsterdamse Bos ligt in de gemeente (ten westen van de stad).
In het Amsterdamse Bos bevindt zich het Wagener-stadion, waarin vele nationale en internationale hockeywedstrijden en -toernooien gespeeld worden.


Bevolking

Op 1 maart 2006 woonden er in Amstelveen 78.966 personen (bron: CBS); circa 18% van deze mensen was 65 jaar of ouder. Ongeveer 2000 inwoners hebben niet de Nederlandse nationaliteit. Hierbij vormen Japanners de grootste groep; Amstelveen huisvest samen met Amsterdam-Buitenveldert de grootste groep Japanners in Nederland.


Cultuur

Nabij het winkelcentrum Stadshart Amstelveen is het Cobra Museum gevestigd. In de binnentuin van het museum is een Japanse kiezeltuin ingericht door Tajiri. Naast het Cobra Museum is er een tweede museum binnen de gemeente dat zich richt op moderne kunst. Dit is het Museum Jan van der Togt, dat zich bevind in 't oude dorp van Amstelveen. Ook rijdt de Elektrische Museumtramlijn tussen april en oktober door de gemeente.

Naast musea zijn er tal van andere culturele instellingen te vinden, de meeste hiervan zijn gesitueerd aan de cultuurstrip van het Stadshart.


Onderwijs

Basisonderwijs

In Amstelveen staan 19 basisscholen: 9 openbare, 5 protestants-christelijke, 4 rooms-katholieke scholen en een bijzonder neutrale school. Waaronder de volgende:
 • Eerste Montessorischool in Amstelveen
 • Karel Eykman School
 • De Westwijzer
 • De Cirkel
 • Michiel de Ruyterschool
 • 2de Amstelveense Montessorischool
 • Vrije school Amstelveen
 • Joost van den Vondel RK basisschool


  Voortgezet onderwijs

 • Amstelveen College (vmbo-t/havo/vwo)

 • Hermann Wesselink College (vmbo-t/havo/vwo)
 • Internationale School van Amsterdam
 • Keizer Karel College (havo/vwo)
 • Panta Rhei (vmbo/mavo/lwoo)


  Overig

 • Uilenstede
  Diverse sport en dansscholen.


  Overige kernen

  Bovenkerk, Nes aan de Amstel, Ouderkerk aan de Amstel (paar huizen aan de westkant van de Amstel)


  Partnersteden

 • Óbuda-Békásmegyer
 • Tempelhof
 • Villa El Salvador
 • Woking


  Geboren in Amstelveen

 • Michiel Huisman (18 juli 1981), acteur
 • Roelant Oltmans (25 mei 1954), hockeycoach
 • Michael Reiziger (3 mei 1973), voetballer
 • Lisanne de Roever (6 juni 1979), hockeyinternational
 • Jolanda de Rover (10 oktober 1963), zwemster
 • Mathilde Santing (24 oktober 1958), zangeres